Här är Snapdragon 8 Gen 2

Snapdragon 8 Gen 2: Qualcomm presenterar nya generationen Snapdragon

Här är systemkretsen som lär sitta i många flaggskeppsmobiler det kommande året.

Publicerad Uppdaterad

Qualcomm har nu presenterat nästa generations systemkrets inom Snapdragon 8, redan tidigare känd som Snapdragon 8 Gen 2.

Den nya Kryo-processorn är konstruerad med 4nm-teknik med klockfrekvenser upp till 3,2 GHz, vilket medför en prestandaökning på upp till 30 procent och upp till 40 procent mer energieffektiv än föregångaren Snapdragon 8 Gen 1. Den nya grafikkretsen som enbart kallas Adreno erbjuder 25 procent högre prestanda än föregångaren, och upp till 45 procent högre energieffektivitet. Den nya Hexagon-processorn, som hanterar AI, har samtidigt fått 4,35 gången högre prestanda.

När det gäller kommunikation introduceras ett Snapdragon X70-modem som bland annat gör det möjligt att ha två 5G-anslutningar samtidigt. Övriga anslutningar inkluderar Wi-Fi 7 och Bluetooth 5.3.

På kamerafronten är den högsta upplösningen 200 MP och det går att spela in video i 8K-upplösning med 10-bitars NDR. Mobiler kommer även att kunna ha 4K-skärmar med upp till 60 Hz skärmuppdatering, eller QHD+-upplösning med 144 Hz skärmuppdatering. Spelare kan se fram emot ett flertal nya funktioner som stöd för raytracing och GPPA (Game Post Processing Accelerator) som kan efterbehandla grafik för att bland annat lägga till effekter som skärpedjup, rörelseoskärpa och ”bloom”. Det finns även stöd för Vulkan 1.3 och Unreal Engine 5.

De första mobilerna med Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 kan komma att presenteras redan före nyår.

Källa