Glonass och gps

Snapdragon med dubbel positionering

Qualcomm har kombinerat satellitsystemen GPS och Glonass i en Snapdragon-processor som ZTE blivit först med att använda i en telefon. Tekniken kommer att spridas till flera processorer i Snapdragon-serien.

Publicerad Uppdaterad

Det ryska Glonass-systemet skapades som ett alternativ till det amerikanska GPS-systemet när dåvarande Sovjetunionen började skjuta upp de första satellierna 1976. Idag består systemet av drygt 20 satelliter och tillsammans med gps-satelliterna ska telefoner som har tillgång till båda system samtidigt kunna utnyttja ett antal av det totalt 55 satelitterna när en position ska bestämmas.

- Resultatet är en mer precis platsbestämning, över hela världen, och särskilt i stadsmiljö där smala gator och höga byggnader kan försvåra tillgången till satelliter och ge sämre data, säger Rai Talluri vice vd på Qualcomm i ett pressmeddelande.

Tekniken har redan haft smygpremiär på bland annat den indiska marknaden i form av ZTE-mobilen MTS 945. Just den modellen är inte aktuell för den svenska marknaden, enligt ZTE:s svenska presskontakt.

Qualcomm tänker sig dock en betydligt större spridning av den nya positionerings-tekniken. Förutom fler telefonmodeller med Snapdragon-processorn MSM7x30 som finns i MTS 945 planerar man att kombinera GPS och Glonass i ett antal kommande processor som ska ingå i Snapdragon-serien.