Augmented reality

Snart får Samsung Galaxy S9 stöd för Googles AR

Listan över telefoner som har stöd för Googles Augmented reality-teknik är för närvarande kort, men snart kommer Samsung Galaxy S9 och S9 plus att finnas på den.

Publicerad Uppdaterad

Augmented Reality betyder i det här fallet att man kombinerar det som syns i kamerans sökare med virtuella föremål på mobilens skärm. För att det ska se bra ut behöver telefonen ha en bild av hur nära golvet befinner sig och hur ljuset faller, bland annat, och både Google och Apple har implementerat teknik för det i sina operativsystem. Googles ARCore kom i version 1.0 härom veckan, och det finns ett 60-tal appar som utnyttjar den, inklusive Ikeas möbleringsapp.

Ett problem med ARCore är dock att så få mobilmodeller stöds i dagsläget. Googles Pixelmobiler, Samsungs S7, S8 och Note 8, LG V30 och Oneplus 5 och 5T, det är hela listan. Enligt uppgift är mångdubbelt fler under utprovning men när funktionen kommer till dessa vet vi inte. Att samsungs förra och förrförra men inte senaste toppmodell Samsung Galaxy S9 har tekniken sticker förstås ut extra mycket.

Men det ser ut att bli ändring på det inom kort. Enligt ett inlägg på ARCores Github-sida kommer Samsung Galaxy S9 och S9 Plus att få stöd för ARCore inom de närmaste veckorna. Stödet kommer i form av en programvaruuppdatering till mobilerna. Uppgiften kommer från Ian Muldoon, en kameraingenjör på Google som arbetar med ARCore.

Källa