Det ligger i luften

Snart kan du ladda telefonen trådlöst på avstånd

Både Xiaomi och Motorola har presenterat ny teknik för att ladda enheter trådlöst på distans.

Publicerad Uppdaterad

Snart kan även trådlös laddning vara gammalt och omodernt, Xiaomi har nämligen visat upp Mi Air Charge, en ny laddteknik som med en effekt på 5W kan ladda enheter "inom en radie av flera meter" enligt Xiaomi själva. Effekten ska inte heller sjunka av att det finns hinder mellan laddaren och enheten som laddas. Tekniken kan användas för att ladda både smartklockor, aktivitetsarmband, mobiltelefoner och IoT-enheter, men också för att driva enheter som exempelvis lampor, högtalare och liknande prylar.

Enkelt uttryckt använder tekniken 144 antenner för att positionera enheten som ska laddas och skickar sedan vågor med våglängden en millimeter till enheten, där 14 antenner omvandlar vågorna till energi.

Även Motorola arbetar med en teknik för trådlös laddning genom luften och har visat upp en demonstration där flera enheter kan laddas samtidigt på upptill en meters avstånd. Här kan dock laddningen pausas genom att blockera "strålen", något som enligt Motorola är en säkerhetsåtgärd.

För tillfället finns det inte någon information om när vare sig Mi Air Charge eller Motorolas teknik kan komma att dyka upp i kommersiella enheter.

Källa