https://www.mobil.se/nyheter/sommartips-adapter-sparbricka-och-bilhallare
567205
Nyheter
Mobiltillbehör

Sommartips: Adapter, spårbricka och bilhållare

Mobil.se listar tipsar om våra favoriter bland mobiltillbehör. Här är tre som inte låter sig kategoriseras så lätt.

Satechi USB-C till 3,5 mm och USB-C PD

Ingen är väl direkt glad över trenden med att ta bort hörlursuttaget från mobiltelefonerna, men om tillverkaren skickar med headsetadapter, eller headset med uttag som passar mobilens laddarport, kan olägenheten minimeras. Utom när man vill ladda mobilen och lyssna på musik samtidigt.

Är detta något som händer dig ofta kan det vara värt att skaffa en adapter, som Satechi USB-C till 3,5 mm och USB-C PD (liknande lösningar finns till Apples Lightning-kontakt), som delar upp din USB C-port i USB C och 3,5 mm-uttag. Det hela inryms i en liten aluminiumhylsa med kort extrasladd.

I och med att adaptern har stöd för USB-C Power Delivery kan du även snabbladda mobilen via adaptern. Enligt tillverkaren fungerar dock inte adaptern med Motorolas och Oneplus mobiltelefoner, och du kan inte använda volymkontrollen på headsetsladden.

Namn: Satechi USB-C till 3,5 mm och USB-C PD
Typ: Adapter för kombinerad USB-C och 3,5 mm-uttag
Material: Aluminiumhölje
Pris: 300 kr

Tile

Tile är en liten dosa med batteri och bluetoothkoppling som du fäster på valfritt föremål, till exempel dina nycklar eller resväskan. Nytt med senaste versionen av Tile är att batteriet är ett vanligt knappcellsbatteri som du kan byta själv, till skillnad mot den tidigare versionen som hade engångsbatteri. Skulle du ha förlagt nycklarna eller väskan går du in i appen och ber Tile spela upp en melodi så du hör var den är. Är det tvärtom mobilen du förlagt kan du trycka på Tile och mobilen börjar låta, även om den var satt i ljudlöst läge.

Det här funkar bara om dosan och telefonen är på bluetooth-avstånd från varandra, men det fiffiga, som gör Tile särskilt användbart på semesterresan, är att du kan efterlysa en borttappad pryl via appen. Då kommer alla som är anslutna till Tile att delta i jakten på din pryl. Om någon passerar i närheten av din Tile får du ett larm om var den personen befann sig och du får själv möjlighet att se var din pryl kan befinna sig. Tile har mycket bra spridning, så chansen är god att din försvunna sak blir återfunnen.

Namn: Tile
Typ: Dosa för att hålla reda på saker
Batteritid: 1 år, utbytbart
Pris: Från 200 kr styck

Mobils test av Tile

Baseus Trådlösa Laddare Gravity Bilhållare Till Smartphones

Det kan vara värt att påminna om att det nu är olagligt att hålla i en mobil samtidigt som man sitter bakom ratten i en bil. En bilhållare är en utmärkt lösning, gärna i kombination med en röstassistent som Google Assistant eller Siri som kan hjälpa dig att dra igång bilnavigatorn eller ringa samtal.

Desto bättre om du kan ladda mobilen samtidigt, och just i bilen är det skönt att slippa pilla med laddkontakten om du har en mobil med trådlös laddning. Det gäller till exempel nyare Iphone, Samsungs toppmodeller eller Huaweis toppmodeller. Baseus Trådlösa Laddare Gravity Bilhållare Till Smartphones laddar enligt Qi-standarden som är de facto-standard för trådlös laddning. Hållarens vinkel kan justeras och den klarar mobiler med en tjocklek på upp till 11 mm. Laddningen sker antingen med vanlig 5 W-laddning, eller om mobilen stödjer det snabbare laddning med 10 W.

Namn: Baseus Trådlösa Laddare Gravity Bilhållare Till Smartphones
Typ: Trådlös laddare och bilhållare
Pris: 400 kr

Sommartillbehör