https://www.mobil.se/nyheter/sonos-tycks-ha-ai-h-gtalare-p-g-ng
563880
Nyheter
Kampen om ljudet i hemmet tätnar

Sonos tycks ha AI-högtalare på gång

Sonos, som primärt är kända för sina trådlösa multirumslösningar för ljud, kan vara på väg att ge sig in på AI-arenan. Det skvallrar dokument som lämnats in till amerikanska FCC om.

Kampen om ljudet i hemmen tätnar och nu tycks alla vilja härma varandra. Det finns idag i huvudsak två spår när det gäller smarta högtalarlösningar för hemmet. Det ena är multirumslösningar med ljudkvalitet i fokus, som exempelvis Sonos. Det andra är högtalarlösningar med fokus på integrerade smarta assistenter, som exempelvis Amazons Echo. Men konsumenterna kommer förstås inte att nöja sig med antingen det ena eller det andra i framtiden, något som tillverkarna är plågsamt medvetna om. Möjligen är det därför som Apples kommande Homepod fokuserar mer på välljud än på integrationen med Siri, och möjligen är det också därför som Amazon sägs satsa mer på ljudkvalitet i sina kommande Echo-enheter. Apple har sagt att Homepod är en uttalad konkurrent till Sonos, primärt. Och nu tycks Sonos ha ett svar på gång. Det tyder dokument som man lämnat in till den amerikanska myndigheten FCC på. 

Stöd för flera plattformar

Dokumenten som lämnats in för godkännande hos FCC gäller en produkt kallad Product Model 13. Det är förstås inte det slutgiltiga namnet på produkten, men det är åtminstone det arbetsnamn man refererar till i handlingarna. Det står uttryckligen i beskrivningen av produkten att den kommer att integrerad funktionalitet för röststyrning. Vad som gör det hela ytterligare ett snäpp intressant är det faktum att enheten också ska ha stöd för ”flera olika plattformar”. Om det innebär att den kommande högtalaren kan användas med flera olika AI-assistenter, så är det förstås en mycket konkurrenskraftig högtalare som Sonos har på gång. En bild på gränssnittet till högtalaren har också bifogats, och där ser man tydligt en mikrofonsymbol, som sannolikt används för kommunikation med högtalaren. Oavsett vad det blir för produkt i slutändan, så går vi tvivelsutan en spännande framtid till mötes på det här området.