Relativt liten med stort batteri

Sony har presenterat Xperia 5 IV

Större batteri och snabbladdning är två av nyheterna i nya Xperia-modellen.

Publicerad Uppdaterad

Sony har nu officiellt presenterat sin nya modell i Xperia 5-serien med beteckningen Xperia 5 IV. Den nya mobilen har en 6,1 tum stor oled-skärm med upplösningen 1080 x 2520 pixlar (21:9-proportion) och en uppdateringsfrekvens på upp till 120 Hz. Den har dessutom Cornings Gorilla Glass Victus för hållbarheten.

Mobilen utnyttjar en Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, och jämfört med föregående modell har batteriet blivit större, från 4500 mAh till 5000 mAh, plus stöd för 30W snabbladdning samt trådlös laddning. Den har även stöd för den nya BT-standarden LE Audio, men till skillnad från många andra mobiler finns det även en analog 3,5mm-utgång ett headset med sladd.

På baksidan har Xperia 5 IV tre stycken kameror, och det är den första modellen i Xperia 5-serien som erbjuder funktioner som ögon-autofokus och objektspårning i realtid på samtliga objektiv. Samtliga har även optisk bildstabilisering. Frontkameran har en sensor på 12 MP och kan bland annat spela in video i 4K-upplösning med HDR.

På högersidan finns det en dedikerad kameraknapp tillsammans med volymkontroll och en fingeravtrycksläsare.

Mobilen har IP68-klassificering och lanseras med Android 12, men kommer enbart att erbjuda två systemuppdateringar, det vill säga till och med Android 14, och tre års säkerhetsuppdateringar.

Sony Xperia 5 IV kommer att dyka upp i Sverige i början av oktober med en prislapp på 9900 kronor för modellen med 8 gigabyte arbetsminne och 128 gigabyte lagring.