1
1
https://www.mobil.se/nyheter/sony-slapper-horlurarna-wh-1000xm4-bast-blir-battre
569013
Nyheter
falskt
Förbättrad brusreducering och fler nyheter

Sony släpper hörlurarna WH-1000XM4 – Bäst blir bättre

● BILDSPEL
Att Sonys hörlurar är bäst på brusreducering är de flesta som testat överens om och nu har Sony just släppt uppföljarna till WH-1000XM3 som vi och många andra hyllat.

Nya WH-1000XM4 har mycket gemensamt med föregångarna WH-1000XM3 och ligger kvar på samma prislapp som föregångarna hade när de lanserades. De nya bjuder dock på en rad nyheter, som förbättrad brusreducering, förfinad design och med funktioner som gör det enklare att ansluta till flera ljudkällor samt att föra konversationer utan att tvingas ta av hörlurarna. 

De nya hörlurarna är som namnet antyder fjärde generationen i serien och även om utseendet bygger vidare på de tidigare modellerna finns några nyheter där. Öronkuddarna har blivit lite större samtidigt som tjockleken på själva lurarna minskat något, vilket även gör att vikten blir lägre. Tidigare har du kunnat hålla handen över ena kåpan för att sänka musiken och släppa in omgivningens ljud. Den funktionen har nu kompletterats med det som kallas Speak to chat. Det innebär att musiken du lyssnar på pausas så fort hörlurarna känner av att du pratar. På det sättet kan du föra en konversation kort med någon utan att behöva ta av dig hörlurarna. De nya hörlurarna ska också kunna känna av när du tar av lurarna och då automatiskt stängas av. Dessutom ska det vara enklare att använda flera olika ljudkällor parallellt tillsammans med hörlurarna. Har du till exempel kopplat lurarna till både datorn och telefonen ska hörlurarna direkt prioritera telefonen om det kommer ett inkommande samtal du ska svara på. Hörlurarana kan alltså vara kopplade till två ljudkällor samtidigt och prioritera på det här viset.

WH-1000XM4 har precis lanserats och vi har därför inte kunnat provlyssna själva ännu, men Sony berättar att man på flera punkter förbättrat både musikljudet och den sedan tidigare hyllade brusreduceringen. Det är medel- och högfrekventa ljud som de nya lurarna blivit bättre på att filtrera bort och det ska enligt Sony göra att allt från stadsljud till röster effektivt dämpas till förmån för musiken du lyssnar på. Hörlurarna har två mikrofoner på vardera kåpa som då används för brusreducering och de ljud dessa plockar upp analyseras av en dedikerad processor för just brusreducering. Sedan anpassar bluetoothchippet såväl musik som brusreducering upp till 700 gånger per sekund för att få bästa möjliga resultat.

Musikljudet ska också vara bättre och det åstadkommer Sony med hjälp av något som kallas DSEE Extreme, vilket innebär att komprimerat ljud skalas upp i realtid till mer högupplöst ljud, i ett försök att återskapa det som försvunnit i komprimeringen. Det här gör systemet genom att identifiera individuella instrument, musikgenrer och låtsegment för att sedan återskapa det som gått förlorat på vägen.

Redan föregångarna till WH-1000XM4 hade funktioner för att anpassa ljudet och inställningarna till olika situationer. det kunde vara flygplan, promenad eller kollektivtrafik till exempel. Det kompletteras här med at lurarna kan ta del av telefonens gps-position, om du vill det, och på det sättet skapa individuella inställningar för platser du ofta besöker.

Du styr hörlurarna genom att svepa på touchytorna på utsidan av de båda kåporna och hörlurarna har även Google Assistant integrerat. Dessutom finns stöd för Google Fast Pair vilket gör att du både kan höra var du lagt dina lurar och kan hitta senast sparade plats där de användes genom Googles egen Find My Device-söktjänst.

Batteritiden för lurarna är 30 timmar när du lyssnar trådlöst med brusreduceringen aktiv. Det ska även finnas stöd för snabbladdning så att 10 minuters laddning räcker till 5 timmars lyssning.

Lurarna börjar säljas i mitten av augusti, och priset är 4000 kronor.