Ny senorteknik

Sony släpper kamerasensor med integrerad AI-teknik

En typ av sensor där Sony kombinerat en bildsensor med ett processorchip med AI-motor ska ge stora fördelar vid till exempel videofilmning.

Publicerad Uppdaterad

Sony har skapat vad man själva säger är världens första sensor med inbyggd AI-processor. Det här ska ge möjligheter för förbättring inom flera områden menar Sony. I vanliga fall levererar sensorn ”bara” bilddata som sedan skickas iväg för att hanteras av andra enheter. I den nya sensorn har Sony kombinerat en bildsensor med vad de kallar ”logic chip”. Dessa är placerade i två lager som lagts ovanpå varandra (med bildsensorn överst). Det här gör att enheten kan producera färdiganalyserad data direkt, istället för att kräva andra enheter för att hantera rådatan.

Det här ska enligt Sony till exempel leda till lagg som uppstår när data ska överföras, i vissa applikationer kan det även minska mängden data som ska överföras till ett annat system (laddas upp till molnet eller liknande). Det ska också minska strömförbrukningen eftersom det inte krävs några externa processorer för att hantera bilddatan.

Inga monster

Sensorerna är i storleken 1 /2,3 tum med en upplösning på 12,3 megapixlar och möjlighet att filma i 4K/60 bilder per sekund, men vill man ha video och AI-tekniken igång får man nöja sig med 30fps. Inte några monster vad gäller både storlek och upplösning alltså. Men det verkar inte helt uppenbart att det är tänkt att dessa ska användas i konsumentprodukter utan kanske snarare i övervakningskameror, självkörande bilar och liknande. Men tekniken är onekligen spännande och vi kan säkert komma att se delar av den ta sig in även i konsumentprodukter.

Den artificiella intelligensen i sensorn kan programmeras för att upptäcka olika saker, till exempel räkna personer, avläsa rörelsemönster eller i kombination med värmekameror kunna selektera ut olika värmenivåer. Sensorn ska även kunna användas för väldigt noggrann följande autofokus i realtid när man filmar.