Integreras i bolaget och begränsad verksamhet kvar i Sverige

Spansk klocktillverkare köper svenska Kronaby efter konkursen

VD Pål Borge, här till vänster i bild, startade bolaget bakom Kronaby för lite mer än två år sedan.

Svenska tillverkaren av smarta klockor, Kronaby gick i konkurs nyligen och nu har konkursboet förvärvats av spanska klocktillverkaren Festina.

Publicerad Uppdaterad

Det är den spanska tillverkaren Festina SA som köper Anima AB:s konkursbo, vilket är företaget bakom den smarta hybridklockan Kronaby. Festina köper bolagets såväl fysiska som immateriella tillgångar inklusive varumärket Kronaby. Enligt ett pressmeddelande beräknar man att köpet ska vara helt genomfört redan denna månad och köpet innebär att större delen av Kronabys tidigare verksamhet innan konkursen integreras i Festina Group. Det innebär att bara en liten del av den verksamhet Kronaby bedrivit i Sverige kommer att bli kvar och det handlar om en tio personer stor grupp som främst har fokus på appar, molnlösningar och analys. När Mobil tidigare besökte Kronaby för att göra ett reportage sysselsatte man ett 70-tal personer på kontoret i Malmö.

För Festina innebär köpet att man får in en fot på marknaden för smartklockor, ett område som man tiidgare inte varit i. Festina har istället lång erfarenhet av den traditionella, analoga klockindustrin och inom smycken.

VD för Anima AB och medgrundare Pål Borge säger i en kommentar att han ser fram emot att följa utvecklingen för varumärket Kronaby.

– Vi är glada att kunna hitta en lösning tillsammans med Festina Lotus SA. De har en lång erfarenhet av klock- och smyckesindustrin, och vi tror att Festina-koncernen kommer att ge stora möjligheter till Kronabys hybridklocka och tekniken den bygger på.