Miljoner i förlust

Svenska Kronaby som gjorde smarta klockor nu i konkurs

Den Malmöbaserade smartklocketillverkaren Kronaby som gjort hybridklockor där en vanlig analog urtavla kombineras med smarta funktioner har gått i konkurs. Bolaget grundades av tidigare avställda på Sony Mobile i Lund och den första av Kronabys klockor lanserades 2017.

Publicerad Uppdaterad

Sedan starten har de kinesiska investerarna i moderbolaget Anima bidragit med flera hundra miljoner kronor, men Kronaby har inte lyckats vända verksamheten till vinst. Istället har man dragit på sig stora förluster och nu begärs alltså bolaget med 60 anställda i konkurs rapporterar Sydsvenskan.

Kronabys klockor har en klassisk design och skiljer sig i det hänseendet inte mycket från vanliga analoga klockor. Klockorna är utrustade med bluetooth, stegräknare och har vibrationer för att göra dig uppmärksam på aviseringar från telefonen. Trots att klockan kopplas till din mobil kan den ha en batteritid på ungefär två år.

Till Sydsvenskan säger bolagets vd Pål Borge att det innan jul stod klart att de kinesiska ägarna till Anima AB inte tänkte bidra med redan utlovade pengar som krävs för att driva bolaget vidare, men han har goda förhoppningar om att bolaget och Kronabys klocktillverkning kan drivas vidare i ny form.

Mobil har tidigare besökt Kronaby och bland de framtidsplaner som bolaget då hade fanns möjligheter att addera mobila betalningar till klockorna i en framtida uppdatering. 

Källa