Chatta hela veckan

Specialchatt: Mobil ger dig julklappstips

Foto: Liseberg

Efter att ha tipsat om julklappar i ett par veckor nu tänkte vi göra något nytt. Vi svarar på era frågor angående julklappstips med mobilkoppling, men istället för att förlägga det till en hel dag kör vi löpande under hela veckan.

Publicerad Uppdaterad

Nu blir det sådär konstigt och ofamiljärt igen så att det känns otryggt, eller kanske inte. För att hjälpa er läsare lite på traven med julhandlandet har vi i år gjort en hel massa julklappslistor inom olika mobilkategorier.

Nu när slutspurten på de listorna närmar sig tänkte vi göra det hela i vårt chattformat också. Har du problem att hitta julklappar till nära och kära står vi till tjänst under hela veckan (så länge det handlar om mobiler, plattor, tillbehör och liknande så klart).

Istället för att köra en chatt nu på fredag, som vi brukar, kommer vi att lägga ut svar löpande i den här artikeln under hela veckan. Så fråga på och vi besvarar så snart vi kan.

När vi väl har börjat svara på frågor kommer själva frågeformuläret att hittas längst ner i den här artikeln.

Tonårsförälder: Hej! Jag har en son på 16 år. Han vill ha en ny mobil i ca 4,5-4,7 tums storlek. Han är hyfsat prylfixerad. Vad kan vara en lämplig telefon utan att spräcka budgeten?

Elias Nordling: Nu vet jag inte hur din budgetram ser ut. Sony Xperia Z3 Compact är cutting edge i storleksklassen, men kostar 4500 kronor. Z1 Compact är fortfarande bra den med och kostar 3200 kronor. Den riktiga budgetkungen är Moto G, som finns i en rad varianter från drygt 1600 kronor och uppåt utan att för den skull vara annat än en riktigt bra telefon. Även Microsoft Lumia 735 för 2000 kronor kan vara värd en titt, men kolla med din son att han inte har några preferenser för mobilens operativsystem först i så fall.

---

Mattias: Årets julklapp, aktivitetsmätaren har även stått på min önskelista. Jag vill ha Jawbones nya Up3 men den verkar ju aldrig släppas. Den lär inte göra det innan jul heller. Vet ni när den är på gång?

Daniel Hessel: Jawbone har blivit lite vaga med det sen den utannonserade och säger numera "i vinter", så antagligen inte till jul trist nog.

---

Joakim Claesson: Har en 10-årig tjej som bara önskar sig en surfplatta. Helst runt 1000-lappen.

Elias Nordling: Många plattor i den prisklassen är hiskeligt dåliga, men vi har varit rätt imponerade överlag av Asus Memopad-serie, där du kan hitta de billigaste för runt tusenlappen.

---

Alexander: Hej. vill gärna köpa ett trådlöst allround tangentbord åt mig själv i (h)julklapp. Kravet är att det ska vara 6-radigt, lätt, åäö och f-tangenterna ska funka som vanligt när man använder det till en windowsenhet, ca 20/25 cm långt och 10/15 brett och som sagt allround. Har kollat en del hos kjell och teknikmagasinet, men alltingen är de 5-radiga eller också är det andra konstigheter med tangentbordet. Är berädd att betala en slant om det verkligen uppflyller mina krav.

Elias Nordling: Ska du använda det både till dator och surfplatta? I så fall kan Logitech K480 vara värd en titt. Men jag skulle tyvärr inte kalla det lätt. Annars har jag själv använt billigare modeller från både Microsoft och Logitech som varit lätta och smidiga som jag varit mycket nöjd med. Kolla http://www.webhallen.com, de har rätt bra utbud.