Bekräftas av talesperson

Spotify genomför test med egen röststyrning

Har Spotify en egen AI-assistent på gång? Nja, nu ska vi kanske inte dra alltför stora växlar på saken. Men att den svenska streamingjätten åtminstone testar en egenutvecklad röststyrning av tjänsten, det har Spotify nu bekräftat.

Publicerad Uppdaterad

Det kan vara lite krångligt och bökigt – inte minst i bilen – att söka upp eller bläddra bland låtar på en telefon. Och att vi går mot en utveckling där vi i allt högre utsträckning pratar med tekniken snarare än matar in text, det är nog alla överens om. Därför är det inte så konstigt att AI-assistenterna utvecklas i snabb takt och därför är det inte heller helt oväntat att streamingjätten Spotify nu har börjat experimentera med egenutvecklad röststyrning av sin tjänst. Visst, i någon mån går det förstås att applicera befintliga AI-assistenter även på tredjepartstjänster, men en helt integrerad röststyrning är ändå inte fel. Det är ett antal användare som rapporterar om att de fått tillgång till en enklare form av röststyrning i sin Spotify-app. Och Spotify har nu också bekräftat att man genomför tester med röststyrning, om än i en mycket begränsad omfattning. 

Oklara planer

En talesperson för Spotify betonar för sajten Techcrunch att det enbart handlar om ett test. Vilka eventuella planer man har för röststyrningen framöver är man inte intresserade av att diskutera. I nuläget kan röststyrningen användas både för att aktivera specifika låtlistor eller för att spela upp en viss genre. Man kan förstås också be Spotifys röstassistent att lista alla låtar med en specifik artist eller spela en specifik låt med den artisten. Spotify testade för några år sedan en liknande funktion som man kallade för ”driving mode”, men den lanserades av någon anledning aldrig. Nu återstår det att se om även den här röststyrningen stannar på experimentstadiet, eller om vi rent av får se en fullfjädrad AI-assistent från Spotify. Det har ju bland annat cirkulerat uppgifter om att man har en AI-högtalare på gång, och den ska ju så klart ha någon form av assistent ombord. 

Källa