Kontextbaserat innehåll

Spotify satsar på kontext och video

Podcast och video adderas nu till musiken. En hel del nytt finns även för de mer sportiga Spotify-användarna.

Publicerad Uppdaterad

Podcast och video: det är två nya typer av innehåll som Spotify framöver ska erbjuda på sin plattform. Spotify blir därmed ett fullbordat streamingmediehus. Man ska inte minimera vikten av nyheten om att Spotify börjar streama podcasts och video: det är en big deal. Inte minst för att Spotify visade en rätt imponerande lista av samarbetspartners, varav många är prestigefyllda, etablerade kanaler. Spotify är därmed bara ett litet steg ifrån att börja streama tv-serier, dokumentärer och varför inte filmer som det länge ryktats om.

Löparvänligt
Spotify presenterade även en rad nyheter som med hög sannolikhet kommer att glädja de sportintresserade användarna. Först finns numera en ny händelsekategori som heter Träning. I den kategorin kan man hitta spellistor som motsvarar den typ av aktivitet man vill ägna sig åt. 

Spotify har dessutom integrerats med telefonens rörelsesensorer, vilket gör det möjligt att anpassa musiken efter tempot när man springer. Anpassningen görs på fem sekunder. Något liknande erbjuds redan idag av en betydligt mindre spelare, Spring Moves. Denna har dock inte tillgång till Spotifys enorma musikbibliotek.

Spotify har även ingått avtal med Nike om att integrera Spotify i Nikes app Nike+. Slutligen jobbar Spotify med att integrera sin tjänst i Runkeeper.

I samband med alla dessa sportinriktade nyheter passade Spotify dessutom på att meddela att man gett sig in i produktion av musik. Där har företaget teamat upp med artister för att skapa en ny typ av track vars beat per minute, BPM, anpassas till användarens tempo. 

Kontextbaserat innehåll
Gemensamt för alla dessa nya funktioner är något bortom innehåll; det handlar om kontextualisering. Numera matchar Spotify musik, podcasts och video mot olika stunder på dygnet (t.ex. sovdags, middag) alternativt aktiviteter (som party, fokus eller träning). Vanliga kategorier som musikgenrer finns fortfarande kvar, likaså möjligheten att söka efter, eller skapa, spellistor. Spotify-användarna har hittills lyssnat på 25 miljarder timmar musik och Spotify har lärt sig en hel del om användarnas preferenser och beteende under tiden. Det är dessa lärdomar som ligger till grund för den nya plattformen.

Med andra ord kan man säga att Spotify inte legat på latsidan de senaste månaderna. Visar det sig att Podcast och Video faller väl ut bland användarna öppnar det dessutom dörren för ännu mer rörligt innehåll i Spotify. 

Nya Spotify rullas först ut till iOS i USA, Storbritannien, Tyskland och Sverige.