https://www.mobil.se/nyheter/sten-m-kitalo-r-d-d
474609
Nyheter
Dödsfall

Östen Mäkitalo är död

Östen Mäkitalo vid Mobilgalan 2007.
[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/642561.jpg?itok=8Ne77tZ7', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/642561.jpg?itok=XOtzISJu', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/642561.jpg', w: 961, h: 534, title: 'Östen Mäkitalo vid Mobilgalan 2007. ' },]
Mannen som har kallats mobiltelefonins fader är död. Östen Mäkitalo avled i torsdags 72 år gammal.

Östen Mäkitalo är död. 1965 blev han chef för en grupp på dåvarande Televerket som hade hand om mobiltelefoni. Mäkitalo spelade sedan en viktig roll i arbetet med att ta fram det som skulle bli Nordisk mobiltelefoni eller NMT. Han hade också en framträdande roll i arbetet med GSM. I sin roll som beställare pressade han leverantörerna genom att lägga beställningar på teknik som inte ännu fanns tillgänglig men som han räknade med skulle finnas 1981 när systemet var planerat att lanseras.

Som nestorn inom svensk mobiltelefoni var Östen Mäkitalo en respekterad person och aktiv bland annat i rollen som gästprofessor på KTH fram till sin död. Han var också sedan många år en omtyckt och självklar medlem i juryn som varje år utser vinnarna av tidningen Mobils guldmobiler.

Östen Mäkitalo dog i torsdags till följd av problem med hjärtat. Han blev 72 år gammal.