Var dig själv även i det digitala universumet

Stor läcka avslöjar detaljer om Apples XR-headset

Fokus uppges ligga på videokonferenser och intuitiv hantering för Apples kommande XR-headset.

Publicerad Uppdaterad

Det är läckaren Mark Gurman som via publikationen Bloomberg har släppt en rad nya detaljer angående Apples ännu inte utannonserade XR-headset.

Gurman tar upp en rad detaljer som ska komma att skilja Apples headset från det stora flertalet andra headset, där flera handlar om olika sätt att kombinera den verkliga världen med den virtuella. En sådan detalj är att headsetet kommer att erbjuda Facetime-liknande videosamtal där deltagarna kan samtala med varandra samtidigt användares verkligs kropp och ansikte kommer att återskapas i den virtuella världen, och inte ”konstgjorda” spellikande avatarer som exempelvis förekommer i Metas headset.

Headsetet ska även eliminera behovet av fysiska kontroller för händerna, utan ska använda kameror för att spåra både användares händer och ögon. I praktiken ska det kunna innebära att användaren kan interagera med virtuella föremål genom att titta på dem och sedan använda händerna för att manipulera dem.

Användaren ska även kunna växla mellan virtuell verklighet och förstärkt verklighet genom att vrida på en krona lik den på Apple Watch, och externa kameror på headsetet ska på så sätt förse användaren med en bild av omgivningen.

Headsetet ska även kunna fungera som en extern skärm om det ansluts till en Mac. Då kommer datorns skärm att visas i headsetet, medan användaren fortfarande använder datorn med tangentbordet och musen.

Gränssnittet ska enligt Gurman få ett gränssnitt med ett rutnät för appar och widgetar liknande det som används i Ios och Ipad OS. Det ska även finnas virtuella varianter av ett flertal funktioner som finns på Iphone och på Ipad. Bland apparna som påstås finnas är Safari, Bilder, Mail, Meddelanden, Apple TV+, Apple Music, Podcasts och Kalender, plus en App Store som är dedikerad för tredjeparts-appar.

Hårdvarumässigt sett ska enheten MicroLED-skärmar med 4K-upplösning och ett flertal kameror för att registrera omgivningen, men även ”inåtriktade” sensorer för bland annat irisspårning, ansiktsuttrycksdetektering. Den uppges drivas av ett externt batteri som uppges räcka i upp till två timmar, plus en teknik för att snabbt kunna byta batteri för att kunna använda ett batteri medan ett annat batteri ligger på laddning.

Headsetet, som tros kommer att kallas Reality Pro, förväntas eventuellt presenteras under det första halvåret 2023, och släppas till försäljning i en begränsad upplaga senare i år. Priset förväntas hamna i trakterna av 3000 dollar.

Källa