Trendspaning: Del 9/10

Stora Trendspecialen: Mer konsolidering

Konsolidering syns främst på mobiltillverkar- och OTT-sidan. Samtidigt fortsätter operatörer att kräva lättare konkurrensregler.

Publicerad Uppdaterad

Krav på avreglering av telekomsektorn är ett återkommande tema på Mobile World Congress. Årets version var i det avseendet inget undantag. Några dagar efter mässan skickade ett tiotal operatörer ett brev till EU-kommissionären Neelie Kroes där de skriver att konkurrensreglerna måste lättas om mobilbranschen ska kunna konsolideras och marginaler öka. Det krävs en större harmonisering inom EU, inte minst vad gäller spektrumhantering, och reglering inom sektorn måste enligt operatörerna bli mer teknikneutral.

Internetsektorn regleras i stort sett endast av allmänna konkurrensregler, något som skapar obalans och försämrar operatörernas möjligheter att konkurrera med webbjättarna, anser många i operatörsledet.

Det är nämligen OTT-aktörer som idag driver på konsolideringen, med exempelvis Facebooks köp av Whatsapp eller Googles köp av röksensorföretaget Nest före mässan. Båda affärerna rör sig om tjänsteområden av högt värde för traditionella operatörer, alltså meddelande- och rösttjänster samt sakernas internet.

På tillverkarsidan kom Lenovos köp av Googles Motorola Mobility samt Nokias lansering av Androidtelefoner – medan Microsoft håller på att köpa företaget – upp i många diskussioner. Med stor sannolikhet blir det flera uppköp i år, med HTC och Blackberry bland företagen som oftast sätts på till salu-listan. 

Tre snabba

1 – Operatörer kräver avreglering för att kunna konsolidera.
2 – OTT-spelare driver på konsolideringen.
3 – Minst en mobiltillverkare blir uppköpt i år.

Tre snabba

1 – Operatörer kräver avreglering för att kunna konsolidera.
2 – OTT-spelare driver på konsolideringen.
3 – Minst en mobiltillverkare blir uppköpt i år.