Trendspaning: Del 8/10

Stora Trendspecialen: Nya OS – upp till bevis

Föra året visades fyra nya operativsystem upp på Mobile World Congress. Det går framåt för dem men något massmarknadsgenomslag är det inte tal om. Än så länge.

Publicerad Uppdaterad

Mozillas Firefox OS är det nya mobila operativsystemet, OS, som har kommit längst bland utmanare till Android, Ios och Windows Phone. På ett år har Firefox-telefoner lanserats på 15 marknader och i år presenterade Mozilla så många som sju nya telefoner. Firefox, som fokuserar på tillväxtmarknader, kan redan nu visa viss framgång. Enligt operatören Telefónica, en viktig samarbetspartner till Firefox, stod operativsystemet för 12 procent av Tele­fónicas försäljning i Venezuela och 9 procent i Colombia i slutet av 2013.

Även Jollas Sailfish OS gjorde synliga framsteg under 2013. Jolla lanserade och sålde slut på sin första telefon redan före Barcelonamässan. Det kom beställningar från över 120 länder och Finland, Storbritannien och Tyskland är de marknader där efterfrågan varit störst, sade Marc Dillon, Jollas medgrundare och mjukvaruchef, till Mobil Business på plats i Barcelona. Där visades ett antal Androidtelefoner som kör Sailfish och även den så kallade andra halvan, ett utbytbart skal som anpassar telefonens gränssnitt. Spanska Geeksphone sägs dessutom jobba på en Sailfish-lur.

Lite ironiskt är att Tizen, det OS som stöds av aktörerna med de största finansiella musklerna, Samsung och Intel, hade den mest diskreta närvaron i Barcelona. Ett sätt att inte reta Google, vars plattform används i de flesta Samsungtelefoner idag? Läckor på nätet strax före mässan, som visade Samsungs omtalade första Tizen-telefon (kodnamn ZEQ 9000), fick många att tro att det äntligen var dags för Tizen i smarta telefoner. Men så blev det inte. De Tizen-enheter som Samsung visade i Barcelona var istället två smarta klockor, Samsung Gear 2 och Samsung Gear Neo. Ett par Tizen-telefoner kunde man ändå titta på i Tizens egna monter i en annan del av mässan. Det är fortfarande lite oklart vilka planer Samsung har för Tizen. Vi får kanske veta mer efter Tizen-utvecklarkonferensen i juni.

Många hade också hoppats på stora saker från Canonical, företaget bakom Linuxbaserade Ubuntu Touch OS. Även där har ganska lite hänt senaste året. Under 2013 misslyckades Canonical med att samla tillräckligt med pengar för att tillverka ett flaggskepp på egen hand. En vecka före Mobile World Congress blev det dock känt att företaget tecknat avtal med två tillverkare: spanska Bq och kinesiska Meizu. De första telefonerna ska börja säljas under 2014. Och Geeksphone ryktas jobba på en Ubuntu-telefon.

Även intressant i sammanhanget är att alla nya plattformar är Androidkompatibla, vilket får oss att ställa frågan om Android håller på att utvecklas till en generisk plattform för mobiltelefoner, likt Unix eller Linux i PC-världen. 

Tre snabba

1 – Nya OS är fortfarande en liten nisch.
2 – Firefox OS visar de största framstegen.
3 – Ska Android bli för mobiler vad Unix är för datorer?

Tre snabba

1 – Nya OS är fortfarande en liten nisch.
2 – Firefox OS visar de största framstegen.
3 – Ska Android bli för mobiler vad Unix är för datorer?

Mobila OS
Marknadsandelar 2013

Android 78,4%
Ios 15,6%
Windows Phone 3,2%
Blackberry 1,9%
Övriga 0,9%

Källa (siffror): Gartner