Fel fast åt rätt håll

Studie: Din Iphone kan missa upp till 21,5 procent av dina steg

Använder man sin Iphone för att hålla koll på hur många steg man tar per dag, så finns risken (eller chansen, om man vill tolka det så) att man faktiskt tagit avsevärt fler steg än vad telefonen visar. Det framkommer i en studie som forskare vid universitetet i British Columbia i Kanada låtit genomföra.

Publicerad Uppdaterad

Hälften av problemet är användarrelaterat och handlar inte om någon felräkning, poängterar forskarna. Det händer nämligen rätt ofta att vi inte har våra smartphones med oss, till exempel om vi ska springa iväg ett kort ärende på kontoret, eller om vi går på toaletten (jo, vi vet… men vissa tänker faktiskt på hygienen). Det i kombination med att Iphone inte registrerar alla steg – särskilt de steg som tas i ett lugnare tempo – gör att summan för dagen blir uppåt 21,5 procent missvisande. I snitt handlar det om 1 304 oregistrerade steg. Ett trist faktum, men ändå åt rätt håll. Du går ju alltså sannolikt mer än vad telefonen vill göra gällande. Motsatsen hade förstås varit mer nedslående.  

Bättre på snabba promenader

Forskarna har dels jämfört data från Iphone med en klassisk stegräknare placerad vid midjan, dels genomfört laboratorietester på ett löpband. Det visade sig att Iphone är bättre på att fånga upp steg vid raska promenader, något som sannolikt har att göra med att stegen är mer distinkta. I det läget räknar telefonen fel på mindre än 5 procent, något som får klassas som tämligen bra. Det är alltså de långsamma stegen i vardagen som inte fångas upp. Resultaten av studien har publicerats i tidskriften Journal of Sports Sciences. 

Källa