Dyrare telefoner en av orsakerna

Studie visar att amerikaner byter telefon allt mer sällan

Att priserna på framför allt high end-telefoner har skjutit i höjden under de senaste åren har sannolikt inte undgått någon. Och nu kommer siffror som visar att den saken tycks ha haft en viss effekt på uppgraderingsviljan bland amerikanska konsumenter.

Publicerad Uppdaterad

För bara två år sedan låg den genomsnittliga bytesfrekvensen för mobiltelefoner bland amerikanska användare på 2,39 år. Den siffran har nu ökat till 2,83 år. Det visar siffror som inbytesfirman Hyla Mobile tagit fram. De flesta telefoner i USA köps fortfarande på tvåårskontrakt via operatörer, men många väljer alltså att inte byta sin telefon direkt när kontraktstiden löpt ut och avbetalningen är klar. Speciellt Apple-användarna håller gärna extra länge i sina enheter. Tittar man bara på den gruppen så ligger siffran nu på 2,93 år och innebär en ännu större ökning jämfört med siffrorna från 2016, som då låg på 2,37 år. 

Enheten man har klarar skivan

Förutom att smartphone-enheter – och då i synnerhet flaggskeppsmodellerna – blivit betydligt dyrare, så menar Hyla Mobile att fler faktorer spelat in i sammanhanget. Inte minst så har nya flaggskeppstelefoner blivit intressanta primärt för de mest teknikintresserade, då även äldre enheter nu oftast duger gott när det handlar om att klara de uppgifter den stora massan använder dem till i vardagen. Telekomanalytikern Jeffrey Moore på Wave 7 Research konstaterar också att många konsumenter börjat inse hur stor skillnad det gör på den månatliga fakturan från teleoperatören, när man inte längre betalar av en ny telefon. 

Källa