Krypterar samtal och meddelanden

Supersäkra smartluren Blackphone lanserad

Blackphone är telefonen som krypterar dina samtal och meddelanden. Luren lanserades officiellt på MWC 2014, och kommer att kosta 629 dollar.

Publicerad Uppdaterad

Visselblåsaren Edward Snowden satte onekligen digital säkerhet på agendan igen under förra året. Detta genom att läcka hemlig information om PRISM, ett topphemligt övervakningsprojekt i regi av USA:s nationella säkerhetstjänst NSA. 

Nya telefonen Blackphone kan ses som ett svar på det här. Med hjälp kryptering av samtal och meddelanden, samt det specialanpassade operativsystemet PrivatOS, ska Blackphone se till att känslig information om ditt privatliv inte hamnar i orätta händer.

Blackphone är ett samarbete mellan det amerikanska säkerhetsföretaget Silentcircle och spanska mobiltillverkaren Geeksphone. Telefonen smygvisades i januari, men har nu fått en officiell lansering under MWC 2014.

Enheten har 4,7 tum stor IPS-skärm med hd-upplösning (720 x 1280 pixel), ett icke namngivet systemchipp med fyra processorkärnor och 2 Gbyte i ram-minne, 16 Gbyte i integrerat minne och stöd för 4G. Inte direkt någon topprestanda, med andra ord.

Stöd för privat webbsurf

Det som gör Blackphone intressant är snarare de säkerhetslösningar som Silentcircle och Geeksphone har implementerat. Operativsystemet PrivatOS, i grunden baserat på Android, ger dig bland att möjligheten att kontrollera vilka rättigheter som installerade appar vill ha på telefonen.

Med ombord finns också teknik från Silentcirlce som skyddar dina meddelanden, telefonsamtal och videochattar.

Blackphone har dessutom ingått avtal med säkerhetsföretagen Diconnect och Spider Oak, som ger telefonen stöd för privata Googlesökningar och privat webbsurf, samt krypterad molnlagring.

Blackphone kommer att börja säljas i juni, och ska då kosta 619 dollar - motsvarande cirka 4 100 svenska kronor.

Källa

Blackphone

Skärm: 4,7, ips, 720 x 1280 pixel
Operativsystem: PrivatOS, baserat på Android
Systemprocessor: Fyra processorkärnor, 2GHz
Ram-minne: 2 Gbyte
Lagringsminne: 16 Gbyte
4G/LTE: Ja
Kamera: 8 Megapixel, led-blixt
Videosamtalkamera: Ja
Anslutningar: Wi-fi 802.11n, Bluetooth v4.0, GPS
Släpps: I juni
Kostar: Motsvarande cirka 4 100 kronor