https://www.mobil.se/nyheter/surfplattan-huawei-matepad-pro-nu-pa-vag-till-svenska-butiker
568692
Nyheter
falskt
Säljstart 1 juni

Surfplattan Huawei Matepad Pro nu på väg till svenska butiker

Nu släpps Huaweis nya Matepad Pro på den svenska marknaden, Den kommer i två olika versioner, beroende på vad du är ute efter. Den använder Android 10, men med Huaweis tjänster och appar istället för Googles tjänster och Play Store, precis som i telefonerna.

Surfplattan Matepad Pro lanserades samtidigt som Huaweis vikbara telefon Mate Xs, och nu börjar den säljas i Sverige. Surfplattan alltså.  Surfplattan ska enligt Huawei ha världens största bildskärm i förhållande till plattans yta. Skärmen ska nämligen täcka 90 procent av surfplattans yta då bara en ram på 4,9 millimeter skiljer skärmen från surfplattans kant. 

h

Totalt sett har bildskärmen en storlek på 10,8 tum och en upplösning på 2650 x 1600 pixlar. Pixeldensiteten ligger på 280 ppi och den har en ljusstyrka på 540 nits. 

Den kinesiska tillverkarens nya surfplatta drivs av det egna Kirin 990 med en klockfrekvens på 2,86Ghz. Matepad Pro har Huaweis egna operativsystem EMUI 10 som är baserat på Android 10s öppna källkod. EMUI 10 har bland annat funktioner som att kunna dela upp skärmytan i två delar. Den har heller inte några av Googles tjänster och förlitar sig alltså helt på Huaweis egna App Gallery. 

Omvänd trådlös laddning

Matepad Pro är dessutom den första surfplattan med stöd för trådlös och omvänd trådlös laddning. Det vill säga att den kan använda sitt 7250 mAh-batteri för att ladda andra enheter som har stöd för trådlös laddning. Matepad Pro har dessutom stöd för Huaweis Supercharge-laddning på 40W.  

Vill man göra Matepad Pro än mer mångsidig så är den kompatibel med Huaweis trådlösa tangentbord och pekskärmspenna. 

Säljstart är 1 juni och priset hamnar på 6499 kronor för Matepad Pro 4G Wifi (6GB RAM och 128GB lagring). För Matepad Pro 4G LTE/4 med samma RAM och lagring får du lägga ut 6999 kronor. Första månaden får man dessutom med tangentbordet och pekpennan på köpet.