Chatt med redaktionen

Svar på läsarfrågor om Apple Iphone 7 och 7 Plus

Mobils Erik Mörner har testat både Iphone 7 och 7 Plus. Här svarar han på läsarfrågor om Apples nya telefoner.

Publicerad Uppdaterad

Mobil har testat Iphone 7 och 7 Plus och hade en läsarchatt för att svara på frågor. Här kan du läsa alla frågor och svar i efterhand.

Jämfört med Android
Gustav Karlsson: Hur står sig iPhone 7 och 7 Plus rent prestanda mässigt jämte emot OnePlus 3 och Samsung Galaxy S7 edge. Dessutom undrar jag hur batteritiden är i Apples nya telefoner.
Erik Mörner: Det är lite vanskligt att jämföra Ios och Android på det viset, men tittar vi på de benchmarktester vi gör så slår Iphone andra telefoner vi testar med stor marginal. När det gäller batteritiden har jag än så långe inte märkt några stora förbättringar jämfört med tidigare modeller av Iphone.

Dubbla mikrofoner
Robin: Är det mikrofon på bägge Airpodsen? Kan man använda endast 1 Airpods på vänstra eller högra t.ex om man vill använda den som ett mono bluetooth headset?
Erik Mörner: Nu har jag visserligen bara testat ett förproduktionsexemplar av Airpods, men ja det ska vara mikrofon i båda. Tar du ut en airpod medan du lyssnar så pausas musiken så att du kan lyssna på vad någon säger till dig. De går dock att använda även en och en.

Hur många kameror?
Anonym: Har iPhone 7 två kameror och vad gör de olika kamerorna 
Erik Mörner: Nej, det är bara Iphone 7 Plus som har dubbla kameror på baksidan. Den ena kameran har vidvinkellins och den andra tele och det gör att Iphone 7 Plus kan erbjuda 2x riktig, optisk zoom. Kamerorna agerar dock som en i gränssnittet.

Uppgradera från Iphone 6S Plus
Harri: Har en iphone 6plus idag som jag är nöjd med. Finns det nån anledning och byta till iphone 7plus mer än kameran?
Erik Mörner: Nej jag tycker egentligen inte att du behöver uppdatera. De största nyheterna får du ju egentligen ändå i Ios 10 som ju kommit även till Iphone 6S Plus. Kanske smartare att vänta till Iphone 8 som rimligen får ny design och fler nya funktioner än vi fått nu.

Hur är enkelkameran?
Kalle: Hur bra är kameran i iPhone 7? , alltså inte iPhone 7 plus.......
Erik Mörner: Den presterar märkbart bättre i mörker och ger bättre färger även i dagsljus, men den placerar sig strax efter de bästa kameramobilerna på marknaden.

Extrafunktioner för stora skärmen
Pontus: Går det att dela skärmen mitt itu (Multi-window)  för att kunna göra två saker samtidigt?
Erik Mörner: Nej det går varken på Iphone 7 eller på Iphone 7 Plus. Du har ju en liknande funktion i Ipad numera, men Apple gör väldigt lite för att utnyttja skärmstorleken i Iphone 7 Plus. Det fungerar inte att ha en video flytande över andra appar som på Ipad heller.

Skillnad utan hörlurskontakt
Marcus: Är det någon skillnad på ljudkvalitet mellan lightning vs 3.5mm?
Erik Mörner: Skillnaden är ju att lightningkontakten är digital och 3,5 mm är analog, men någon större skillnad i ljudkvalitet upplever jag inte som resultat av det

Formatskillnad mot föregångaren
Karro: Fungerar det att ha ett iPhone 6/6s skal på iPhone 7?
Erik Mörner: Det beror ju på lite hur skalet ser ut. Den enda skillnaden av betydelse är ju att kameralinsen är större, bredare på Iphone 7. Sen är ju hörlursuttaget borta, men det borde inte påverka skalets passform.

Om ljud och råfoto
ingfre: Varför gav inte iOS 10 RAW? Har själv iPhone SE.
Kan en iPhone få bättre objektiv med mindre tunformig distorsion?
Ger dom nya hörlurarna bättre ljud? Kommer att köpa dom nya hörlurarna om ljudet är bättre med lighting än analogt. Har själv en DAC & hör skildnad.
Erik Mörner: Ios 10 har stöd för att fota i råformat, men Apple själva har inte stödet i sin kameraapp. Stödet är inbygt i systemet så du får ladda ner en tredjepartsapp för att utnyttja det. En sådan som stöder DNG är Adobes Photoshop Lightroom for Iphone. För att kunna fota i raw krävs Iphone 6s, Iphone SE, 9,7 tums Ipad Pro eller senare.
Vad Iphone får för kamera framöver får man väl se när den lanseras. Klart Apple jobbar på att förbättra det.
Nya hörlurarna ger inte bättre ljud än de gamla, men kan ju bero även på lurarna och inte bara kopplingen, samt så klart vilken ljudkälla du använder. 

Iphone 7 Plus-kameran ska uppdateras
M: När uppdateras kameran i iPhone 7?
Erik Mörner: Det finns inget sagt om det, däremot ska ju Iphone 7 Plus få en uppdatering med det nya porträttläget någon gång senare i år.

Analys av Apples strategibyte
Ali: Varför tror du att Apple inte bytte designen helt på iPhone 7. Dem brukar byta designen helt varannat år.
Erik Mörner: En förklaring kan ju vara att mobiltelefonmarknaden har mognat, på samma sätt som marknaden för bärbara datorer sedan länge mognat. Vi ser ju inte på samma sätt ny design på laptops lika ofta som vi sett nya mobiltelefoner. Samtidigt har ju Apples ständigt ökande Iphoneförsäljning dalat, så det kunde man tycka var en anledning för Apple att tvärt om förnya sig oftare än vad man gjort.

Många nya funktioner, en del försvinner
Martin: Iphone 7/ IOS10: Hur kopierar men nu enstaka ord/sifferkombinationer i ett meddelande man fått i iMessage?
Erik Mörner: Du kan nog bara kopiera ett helt meddelande och sen redigera den text du har så bara det du vill ha med finns kvar. I takt med att Apple har adderat funktioner i Ios så tycker jag att en hel del har blivit allt mer komplicerat och krångligt. Kameraappen noterade jag har 15 olika ikoner i grundläget nu (och fler kommer när Iphone 7 Plus får porträttläget). Dessutom är flera val delvis dolda vilket försvårar snabb användning. Att jämföra då med kameraappen i Iphone 3G som bara hade avtryckare, genväg till bildgalleriet och ett reglage för stillbild eller video. 

Slutsålt
Birgitta: Vet ni när det kommer fler iPhone 7+ ??
Erik Mörner: Nej det vet bara Apple, om ens dom. Men kolla hos operatörer och återförsäljare. De kan ju sällan lova leveransdatum eftersom de själva inte verkar veta den egna tilldelningen av produkter i förväg, men de kan ofta ge en indikation på väntetiden i alla fall.

Vattentåliga men inte som Sony
bjørn: hei,tåler iphone 7 pluss mere vann en sony xepria z5 og er iphone 7 bedre en sony xepria z5 og de nye
Erik Mörner: Xperia Z5 är IP68 och Iphone 7 och 7 Plus är IP67. Det här innebär att Xperia Z5 i alla fall enligt specifikationen klarar vatten ner till 1,5 meter under ytan och Iphone ner till en meter. Det innebär alltså att Xperia Z5 ska ha bättre skydd för högre tryck.

Stabila bilder
nokian: bildstabilisering i 7+ - finns den i båda linserna eller som rykte säger -bara i vidvinkel? zoom område foto o film med hög kvalite?
Erik Mörner: Det jag märkt när jag testat är att bilden man ser i skärmen vid maximal inzoomning blir väldigt hoppig, men det verkar inte påverka bilden man tar i särskilt stor utsträckning.

Batterikapaciteten i de nya
Andreas: Hej jag undrar över hur batteriet är på 7an jämnfört med 6s:en ,sen jag uppdatera min telefon till iOS 10 så har batteriet blivit mycke sämre,kommer det nån ny uppdateringen eller ?
Erik Mörner: Jag har inte märkt några jättestora skilnader när jag testat, men generellt är ju alltid nya telefoner betydligt bättre än de som varit med ett tag och hunnit tappa kapacitet.

Duell mot fjolårets S6
Noel: Vilken telefon är bättre samsung s6 edge eller iPhone 7
Erik Mörner: Dom har en del saker gemensamt, framförallt lite mer påkostad design, brist på minneskortplats och så vidare. Iphoine 7 är vattentålig, men inte S6. Jag har inte testat dom sida vid sida, men jag skulle säga att kamerorna är relativt likvärdiga. Sen har ju S6 Edge trådlös laddning, snabbladdning och en del andra funktioner Iphone saknar. Vad du ska välja beror ju på lite vad du prioriterar.

Viktjämförelse med mera
Anna: Hur mycket väger 7:an och 7+:an jämfört med SE, 6/6+ och 6S/6S+. Kan vi få en tabell?
Erik Mörner: Genom att titta i faktarutorna i våra tester på mobil.se kan du själv jämföra vikt och många andra funktioner mellan de och alla andra telefoner. Klicka på våg-ikonen så får du tabellen som jämför den telefonens egenskaper med alla andra vi testat. Det kan gölla prestanda, mått, vikt, kameraupplösning, arbetsminne, batteritid och mycket annat

Problemsignal
Roger: Hör ni nån ljud från sjuan??
Erik Mörner: Om det är suset vissa hört när teleofnen jobbar med prstandakrävande uppgifter du menar, så nej. Inget sånt.

Förbättrad fotolampa
Lena: Hur mycket bättre är den nya blixten med fyra led-lampor och ny programvara?
Erik Mörner: Jämfört med Iphone 6S ger nya fotolampan betydligt bättre ljus, mer naturliga färger och den är dessutom betydligt snabbare än föregångaren. naturligt

Spel anpassade för 7 och 7 Plus
LA: Finns det några spel som bara fungerar på iPhone 7? Som maxar ut grafiken i den nya processorn och skärmen?
Erik Mörner: Spelet "Oz: Magic Kingdom" utnyttjar flera funktioner som introduceras i Iphone 7 och 7 Plus, men det fungerar fortfarande även på äldre modeller. Färgåtergivningen i skärmen på Iphone 7 ska vara något bättre och du får vibrationsfeedback när du avfyrar vapen, något du inte får i till exempel Iphone 6S.

Ansluta gamla tillbehör
Erik: Är det samma tillbehör till Iphone 7 som det är till Iphone 6s såsom skal, plånboksfodral mm?
Erik Mörner: Det som skiljer är ju kameralinsen och avsaknaden av hörlurskontakt, så så länge det inte ställer till det bör gamla tillbehör fungera.

Nya regler för musiklyssning
Georg: Vad gör man när man vill använda handsfree eller lurar för att lyssna på musik på iphone?
Erik Mörner: Trådlös musik fungerar ju precis som innan, du ansluter via bluetooth. Använder du hörlurar får du antingen använda ett par med lightningkontakt, eller använda Apples medföljande adapter mellan lightning och 3,5 mm.

Inför nästa Iphone
Classe: Tror du iPhone 8 kommer som 7s eller om ett år?
Erik Mörner: Jag kan tänka mig att Apple har något speciellt att dra fram ur rockärmen efter trå år med snarlik design, så någon form av nystart tror jag på. Ny formgivning och ett större tillskott av nya funktioner också.

Kameraskillnad: Vill inte vänta
Paula: Jag vill köpa en iPhone 7 men sen är ju slutsåld överallt och jag kan inte vänta. Jag tänker om jag ska köpa en iPhone 6s istället. Det som är viktigaste för mig är kameran. Tycker ni jag ska vänta på iPhone 7 eller får iPhone 6s lika bra?
Erik Mörner: När vi testade de bästa kameramobilerna tidigare i år så placerade sig IPhone 6S Plus i mitten av startfältet, så det är en bra kamera. Kameran i Iphone 7 är dock bättre, det är det inget snack om. Bättre färgåtergivning, bättre fotolmapa, bättre bilder i dåligt ljus.

Känslig Jet Black?
Stoffe: Har ni kikat något på nya jetblack om den är så oerhört känslig som alla påstår
Erik Mörner: Kikat, ja. De Iphone 7-telefoner jag testat har båda varit den rosa guldmodellen. Jet Black, eller Gagatsvart som dom kallar den på svenska har jag bara tittat på en kort stund, så kan inte säga så mycket om hur känslig den är för repor. Helt klart den av färgerna i alla fall som känns mest ny, med blankpolerad yta så antennlinjerna blir nästan helt osynliga. Påminner lite om formgivningen på Iphone 3G på det sättet.

Med det avslutar vi chatten för idag. Läs gärna testerna av Apple Iphone 7 och Apple Iphone 7 Plus. Det är ju väldigt lika telefoner, men har ändå försökt att skriva testerna så de ska vara unika, så det ska gå att läsa båda med stor behållning. Tack för alla bra frågor och trevlig helg.