Jättehärvan har koppling till organiserad brottslighet

Svensk operatör indragen i bedrägerihärvan

Mobil har tidigare skrivit om den stora bedrägerihärvan som kommit att inkludera flera företag i mobilbranschen. Nu kommer det fram ytterligare uppgifter som pekar på att inblandade bolag har haft affärer med den nyetablerade mobiloperatören Chilimobil. Det har också framkommit att bedrägerihärvan har kopplingar till organiserad brottslighet.

Publicerad Senast uppdaterad

Den granskning som SVT gjort av det misstänkta jättebedrägeriet kring bland annat mobiltelefonhandel visar att de företag som figurerar i utredningen har kopplingar till annan grov kriminalitet. Bland annat har det visat sig att en lokal som användes som knarkfabrik även har använts för att hantera stora partier mobiltelefoner som såldes till den amerikanska distributören Brightstar. Det är bara en av flera kopplingar. 

SVT har tillsammans med bedrägeriexperter granskat härvan och de bolag och personer bakom som dykt upp i den. Enligt deras granskning är det en blandning av personer som tidigare är okända för polisen och personer som tidigare varit kända av polisen och varit med i MC-gäng eller andra sammanslutningar där narkotikahandel och våldsbrott förekommit. 

Ny operatör pekas ut

Sedan tidigare har företaget Brightstar pekats ut som om varandes inblandade i härvan. Nu visar det sig också att den förhållandevis nya mobiloperatören Chilimobil också har haft affärer med ett företag som pekats ut av Svt i den här härvan. Chilimobil är väletablerade i Norge och när de skulle etablera sig i Sverige gick företaget ABG (Active business group) in som delägare. ABG har pekats ut som en del av den omfattande bedrägerihärvan. Företaget startades av personer som tidigare arbetat hos Brightstar och sedan sålde ABG mobiltelefoner till Brightstar från företaget Iskana, som också pekats ut i härvan. 

Hävdar god tro

ABG:s VD menar att de handlat i god tro och att de blivit lurade av Iskana. Han säger också att de bara sålt runt 400 enheter till Chilimobil. ABG har överklagat Skatteverkets beslut där de krävs på över en halv miljard kronor och pekas ut som delaktiga i den stora bedrägerihärvan, det beslutet ska nu omprövas.

Chilimobils svenske grundare säger till Svt att de känner till beslutet från Skatteverket men litar på ABGs förklaringar och inte kommer att låta det påverka samarbetet. Han menar också att händelserna som Skatteverkets beslut grundar sig på ligger före Chilimobil i tid och att han därför inte tycker han har anledning att kommentera dem. Chilimobils medgrundare Fredrik Brunzell kommenterar Svt's granskning till Mobil: 
– Vi har inte gjort något fel. Vi är inte misstänka för brott, eller ens föremål för någon utredning. Vi har helt enkelt ingenting med saken att göra. 



Källa