1
1
https://www.mobil.se/nyheter/svenskar-okunniga-om-5g-enligt-tre
568908
Nyheter
falskt
Vad som skiljer 5G från 4G vet få

Svenskar okunniga om 5G enligt Tre

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/5g.jpg?itok=12sGU8zu', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/5g.jpg?itok=ns7wZhk3', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/5g.jpg', w: 950, h: 560, title: ' ' },]
Genomslaget tros komma om 2-3 år.

Svenskar har inte speciellt bra koll på 5G enligt en undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av operatören Tre. 66 procent av de 1200 tillfrågade personerna uppgav att de inte alls eller bara i låg grad känner till hur 5G skiljer sig från 4G. Den största påstådda kännedomen var i Stockholm där 41 procent sade sig ha ganska bra eller i mycket hög grad koll på 5G.

De största förväntningarna på det nya nätet är snabbare surf och nedladdningar (49 procent), stabilare nät (33 procent) och bättre geografisk täckning (28 procent). Det sistnämnda behöver dock inte vara en något som kommer att uppfyllas.

- Det stämmer att 5G kommer att ge betydligt snabbare surf och även stabilare nät med lägre svarstider och mindre störningar, säger Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre.

- 5G kommer däremot inte per automatik ge bättre geografisk täckning.

Nästan hälften av de tillfrågade (48 procent) tror att 5G kommer att vara allmänt känt och användas av den breda allmänheten om två till tre år. 18 procent tror att det kommer ta mer än fyra år medan bara 12 procent tror att det kommer att inträffa inom ett år.

För tillfället är inte heller intresset att köpa en 5G-telefon speciellt stort, på frågan om intresset var mycket högt att köpa en 5G-telefon nästa gång svarade 7 procent ja.

Idag ökar antalet 5G telefoner snabbt, främst beroende på att Qualcomm har 5G-stöd i både sitt flaggskeppschip Snapdragon 865 och dessutom i mellanprisklassen med Snapdragon vilket gör att antalet Androider med 5G-stöd växer i snabb takt. Apples Iphone tros få 5G-stöd i och med höstens lansering en ny samling Iphone-modeller.

Källa

Ämnen