Regeringens mål ouppnåeligt

Sverige kommer inte nå målet om bra mobiltäckning i hela landet år 2023

Regeringen har som mål att hela landet år 2023 ska ha tillgång till stabila mobiltjänster år 2023. En granskning av PTS, Post- och Telestyrelsen visar dock att målet inte kommer att nås.

Publicerad Uppdaterad

Det är så klart främst privatpersoner och företag på glesbygden som drabbas av bristande mobiltäckning. I PTS bedömning kommer myndigheten fram till att enbart 85 procent av den yta i Sverige som borde ha täckning med minst 10 megabit per sekund har det idag. Det rapporterar Sveriges Radio. Just 10 megabit per sekund räknas som en gräns och när man når dit så möjliggörs en rad viktiga internettjänster. Prognosen pekar på att den täckningen de kommande åren bara kommer öka marginellt från 85 till cirka 90 procent 2023 och det gäller då alla operatörernas täckning sammanräknade. Den som är kund hos en operatör får i realiteten sämre täckning än så.

Skönhetstävling otillräcklig

När frekvensutrymme har auktionerats ut till mobiloperatörerna har det vid flera tillfällen ställts täckningskrav men de har haft begränsad effekt.

– En liten del extra utbyggnad har uppnåtts genom att vi ställt täckningskrav där operatören behöver bygga ut utanför där det egentligen är kommersiellt gångbart att göra det, men de kraven går inte så långt att vi kan uppnå målet i dagsläget, säger Jan Boström som är tekniskt sakkunnig vid Post- och telestyrelsen till Sveriges Radio.