https://www.mobil.se/nyheter/sveriges-forsta-5g-nat-ar-igang-telia-ericsson-och-kth-samarbetar
566288
Nyheter
5G på G i Sverige, Norge och Finland

Sveriges första 5G-nät är igång – Telia, Ericsson och KTH samarbetar

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/88d60d9e3f9f9f28_org.jpg?itok=ROuChqp9', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/88d60d9e3f9f9f28_org.jpg?itok=Uq9LL9vj', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/88d60d9e3f9f9f28_org.jpg', w: 2000, h: 1333, title: ' ' },]
Det handlar inte om en kommersiell lansering, men nu är i alla fall Sveriges första 5G-nät igång på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Telia och Ericsson startar idag Sveriges första 5G-nät baserad på den internationella 5G-standarden. Den har inte funnits tillgänglig förrän nu och tidigare tester har genomförts med olika typer av testteknik. Syftet med nätet på KTH är att högskolan tillsammans med näringslivet ska kunna testa olika 5G-tillämpningar. Nätet på KTH i Stockholm är en permanent installation, vilket innebär att den utgör det första steget när Telia bygger 5G-nät i Sverige.

Flera samarbetspartners

Telia, Ericsson och KTH samarbetar med flera externa partners när man testar tillämpningar för 5G. Bland dessa finns Volvo CE som tillverkar byggmaskiner och Einride som gör självkörande ellastbilar.

– Ericsson och Telia har en lång historia av att tillsammans driva innovation och teknisk utveckling. Vi är glada över att nu kunna visa upp ett av världens första 5G-nät, baserat på kommersiella och standardiserade produkter på vår gemensamma hemmamarknad, säger Börje Ekholm, VD och koncernchef på Ericsson i ett uttalande.

Telia och Ericsson är inte ensamma om att utveckla 5G på den nordiska marknaden. I mitten av november inledde Telenor ett pilottest med 5G i orten Kongsberg i Norge där fem utvalda familjer får tillgång till TV- och bredbandstjänster via 5G.  

På Helsingfors flygplats samarbetar Telia med Nokia och har placerat ut en robot uppkopplad via en 5G-basstation på flygplatsen. Roboten ska visa strömmad video och guida passagerare i terminalen och är en av flera 5G-testverksamheter i Finland.

Relaterade artiklar