Bedrägerihärva

Sveriges största mobildistributör indragna i enorm bedrägerihärva

Foto: I99pema, Wikimedia Commons

En av de största aktörerna på marknaden har nu dragits in i en av de största bedrägerihärvorna som drabbat Sverige, detta enligt Skatteverket.

Publicerad Uppdaterad

Svt har rapporterat om att Brightstar, en av de största aktörerna på distributörssidan i Sverige när det gäller försäljning av mobiler, pekas ut av Skatteverket som delaktiga i en av de största bedrägerihärvorna som drabbat Sverige. Företaget samarbetar med några av de största mobiltelfontillverkarna och ledande mobiloperatörer, men de har även haft affärer med företag som misstänks vara delaktiga i bedrägeriet. Brightstar är dominerande i Sverige efter att ha köpt upp 20:20 Mobile för ungefär 8 år sedan.

Skatteverket beskriver hur Brightstar har haft affärer med företag som misstänks ingå i en bedrägerihärva med så kallade momssnurror. Ett bedrägeri så allvarligt att regeringen aviserat en lagändring för att stoppa ett utflöde av miljarder i skattepengar. 

Bland annat har Brightstar handlat med företaget Iskana vars VD häktades i sån frånvaro i fjol, misstänkt för allvarliga ekobrott.

En momssnurra går ut på att göra mängder av snabba och svåröverblickbara affärer på kort tid för att i slutänden få tillbaka moms som aldrig betalats in. Enligt Skatteverket är omfattningen på bedrägeriet två till tre miljarder kronor. 

Krävs på kvarts miljon i utebliven moms

Skatteverket menar att Brightstar har känt till, eller bör ha känt till, att man deltagit i ett avancerat momsbedrägeri. Eller som Skatteverket formulerar det ”Skatteverkets utredning visar att ni tagit en aktiv, eller åtminstone medveten passiv, del i bedrägeriet/upplägget”. Brightstar krävs nu på en dryg kvarts miljon i utebliven moms och får dessutom ett skattetillägg på drygt 38 miljoner kronor. 

Brightstar tillbakavisar anklagelserna och kommer att överklaga Skatteverkets beslut. 

Bedrägeriexperten Anders Björkenheim säger följande till Svt kring händelsen: 

– Brightstar har stått för kvalitet och seriositet. Jag tror inte det finns en enda elektronikåterförsäljare som inte handlat av dem. Det är en multinationell jätteaktör. Vi vet att amerikanska myndigheter har tuffare sanktionsmöjligheter. Det här är förödande för Brightstars varumärke, och det ska bli spännande att följa hur det utvecklas internationellt.