TCO börjar märka headset

TCO har inte haft någon större succé med märkningen av mobiltelefoner. Nu hoppas man på större framgång med den nya märkningen TCO 07 Headset. Plantronics har i alla fall nappat på testet, som ställer krav på bland annat ergonomi och skydd mot ljudspikar. Det man helst vill veta när man köper ett headset, om ljudet är bra, får dock vänta tills nästa version av märkningen.

Publicerad Uppdaterad

- Vi ställer en del krav på ljudet, som till exempel skydd mot ljudspikar och att det ska finnas justerbar volymkontroll. Ljudkvalitet finns det ännu inga bra mått på. Vi kommer att lägga till kvalitetskrav för mikrofon- och hörlursljud när vi vet vilka krav som är vettiga att ställa, förklarar Jan Rudling, vd på TCO Development.

I stället ställer man krav på hörsnäckans ergonomi och att inga tungmetaller eller bromerade flamskyddsmedel används. Reservdelar måste finnas till lösa delar som kan gå sönder. För headset med sladd testas sladdens hållfasthet. För trådlösa headset ska strålningen, mätt i så kallat SAR-värde, vara max 0,04 W/kg.

- Många använder headset just för att minska strålningen, och då vill vi se en reell effekt av det, säger Jan Rudling.

Än så länge är det bara Plantronics som fått ett par av sina headset certifierade, men enligt Jan Rudling ser man intresset och efterfrågan även hos andra tillverkare.

- Vi vet att två andra tillverkare är på gång med tester.