Efter EU-roamingen

Tele2: Kraftig ökning av utlandssurfen

Tele2 såg en femdubbling av surfandet från utlandet i juni jämfört med samma månad ett år innan.

Publicerad Uppdaterad

Den 15 juni i år införde EU regler som förbjuder operatörerna att ta ut roamingavgifter när man befinner sig i annat EU-land. Detta efter att man under en längre tid satt lägre och lägre pristak på samtal och datatrafik inom EU.

Att det är skillnad på pristak och ingen extrakostnad märks i alla fall på Tele2:s siffror. Företaget rapporterat i en pressrelease att man sett en femdubbling av utlandsroamingen den första månaden efter att den fria roamingen trätt i kraft.

- En så pass stor ökning visar verkligen att kunderna begränsat sitt surfande utomlands tidigare, säger Henrik Lönnevi, Affärsområdeschef Privatmarknad Tele2 Sverige.

Tele2 listar också de länder svenskarna surfade mest från i juni, och det är förstås traditionella semesterländer. På första platsen finns Spanien med hela 25 procent av datatrafiken från EU-länder. Därefter följer Grekland och Italien. Våra nordiska grannländer Danmark och Norge (som inte är med i EU men genom EES ändå är med i roamingöverenskommelsen) hamnar på fjärde- och femteplatsen.

Källa