Avsiktsförklaring

Tele2 och Telenor bygger gemensamt 5G-nät

Tele2 och Telenor har meddelat att de tänker bygga ett gemensamt 5G-nät inom sitt nätbolag Net4mobility.

Publicerad Uppdaterad

Telenor och Tele2 har tecknat ett avtal om att bygga ett gemensamt nät för nästa generations mobilteknik, 5G. Nätet ska drivas i det gemensamma bolaget Net4mobility som redan nu har ett gemensamt 4g- och ett GSM-nät som de bägge operatörerna delar på.

– Det samarbete vi haft med Telenor i Net4Mobility har gjort att vi i dag har ett 4G-nät i världsklass. Fördelarna med att vara två aktörer i satsningen på 5G-nätet är inte bara ekonomiska. Det ger oss också stora fördelar i hur snabbt och flexibelt vi kan jobba när nätet faktiskt ska rullas ut, säger Samuel Skott, vd på Tele2 Sverige.

Avtalet är i dagsläget inte mycket mer än en avsiktsförklaring. Visserligen är ett befintligt nät en bra grund att bygga vidare på med ny teknik, men än är det inte ens säkert vilka frekvenser 5G kommer att använda. Det talas om allt mellan 700 MHz och 15 GHz, och signalförhållandena är så väsensskilda mellan dessa frekvensband att det är svårt att se att det går att ens planera någonting innan förhållandena klarnat.

Däremot visar avtalet att samarbetet mellan Telenor och Tele2 i Net4mobility har fungerat bra och att operatörerna är nöjda med det. Tele2 har ju även ett gemensamt bolag för 3G-nätet med Telia i Svenska UMTS-nät AB och Telenor med Tre i 3GIS. Dessa samarbeten har det hörts betydligt mer muttranden från, och ingen av dem har heller förlängts till 4G- eller 5G-näten.

5G, femte generationens mobilnät, handlar mer om att höja den totala kapaciteten i mobilnäten än att ge slutanvändaren högre maximal datahastighet. Tekniken tros få större betydelse för maskin-till-maskinkommunikation än för mobiltelefoni.