Snabbt

Tele2 och Telenor lanserar 4G+

Uppdaterad: Telenor och Tele2 drar igång stöd för snabbare data i sina 4G-nät.

Publicerad Uppdaterad

Att bygga 4G-nät är som bekant en kostsam historia, vilket är en av anledningarna till att Tele2 och Telenor delar på 4G-nätet och kör gemensamt bygge. Det gör också att de båda operatörerna kan lansera nya tjänster samtidigt, vilket är fallet med dagens utannonsering av 4G+.

Bakom begreppet 4G+ finns den lite mer handfasta tekniken Carrier Aggregation eller LTE-A (advanced) som den också kallas, som i korthet går ut på att flera frekvensband kombineras för bättre hastighet och kapacitet. Tele2 nämner fördubblad surfhastighet i sitt pressmeddelande. Telenors pressmeddelande är, av förklarliga skäl, närmast identiskt.

Initialt handlar det om 108 kommuner med fokus på tätorter som ska få stöd för tekniken, vilken aktiveras idag. I båda pressmeddelandena berättar operatörerna samtidigt att de idag når 99,5 procent av befolkningen med 4G-täckningen och att målbilden är att 90 procent av landets yta ska vara försedd med 4G-täckning inom en snar framtid.

De två operatörerna är däremot inte först (snarare sist). Tre lanserade samma sak i ett antal svenska städer i november förra året. Sett till den lanseringen är dock den samtidiga utrullningen betydligt större för Tele2 och Telenor. Det gör även att det bara är Telia kvar av våra svenska nätbyggande operatörer som inte slagit på Carrier Aggregation i sitt nät (Missförstånd från vår sida, Telia började slå på LTE-A i maj i år och finns nu i 24 städer i Sverige).