Annons

Dubbel hastighet

Tre börjar med carrier aggregation

Dubbel surfhastighet utlovas när Tre bygger ut sitt nät med carrier aggregation.

Publicerad Uppdaterad

Idag meddelar operatören Tre att de slår på carrier aggregation i Örebro, Finspång, Kumla, Norrköping och i centrala områden i Stockholm, Malmö, Göteborg och Uppsala. Under nästa år kommer hela Tres nät att uppgraderas med tekniken. Det ska ge en teoretisk fördubbling av surfhastigheten i mobilnäten, även om Tre inte nämner några exakta siffror utöver att deras ”betatestare kom upp i riktigt snabba surfhastigheter”.

Standarden för carrier aggregation klubbades redan 2011 och ingår i det som brukar benämnas som LTE-A (Advanced). Enkelt förklarat innebär det att två frekvensband slås samman för att ge dubbelt så stort utrymme för datatrafiken. Såväl Telia som Tele2 och Telenor har tidigare berättat att de dragit igång experiment med carrier aggregation, men det ser nu ut som att Tre åtminstone är först med att gå ut med ett officiellt stöd för tekniken.

– Den största fördelen med uppgraderingen är att våra kunders lägstanivå för surf höjs rejält då datatrafiken fördelas och optimeras på ett mycket effektivare sätt i nätet. Förbättringen kommer att märkas tydligt med de nya routermodellerna och nyare smartphones så som Samsung Galaxy S6, Sony Z5 och iPhone 6s, eftersom de stödjer den tekniken vi använder i uppgraderingen, säger Maria Jonsson, nätchef på Tre Sverige.

Har du Tre, rätt telefon och bor på rätt ort? Har du i så fall hunnit märka av någon skillnad? Kommentarsfältet är ditt.