Snällsurf

Telia berättar mer om sin gratis mobilsurf

Gratis surf i sociala medier med Telia, men vad innebär det i praktiken? Vi pratade med Telia om saken.

Publicerad Uppdaterad

Surfa gratis med Telias Dela- eller Komplett-abonnemang på Facebook, Facebook Messenger, Twitter, Kik och Whatsapp, men bara om du lovar att vara snäll mot andra på nätet. Det var budskapet Telia gick ut med under gårdagen, men det öppnade även upp för en del frågor. Vi bad Telias press- och PR-ansvarige Marcus Haglund att svara på några av dem.

Handlar det i praktiken om att ni bara släpper datakrav för de sociala tjänsterna, eller kommer era kunder att övervakas på något sätt så att de verkligen bara skriver snälla saker? Och om så är fallet, vad är det för ramar ni har som innefattas av "snällt"?
- Vi kommer självklart inte att övervaka hur våra kunder agerar på nätet. Vi kan och kommer däremot jobba aktivt med den typen av frågor för att göra internet till en mer schysst och trygg plats. Det kommer vi att göra på olika sätt. Dels genom vårt samarbete med Friends och Childhood, och genom att tydligt ta ansvar och driva den här frågan. Även som bärare av de här tjänsterna vill vi att våra kunder ska kunna använda de här tjänsterna på ett så positivt sätt som möjligt.

Är inte det här lite att tumma på nätneutralitet? Förvisso är övriga sociala tjänster ganska små i Sverige, men exempelvis Snapchat eller Google+ hamnar ju inte i den här typen av gräddfil.
- Nätneutralitet är en mycket viktig fråga som vi följer noga. Vårt nya erbjudande ger kunderna ännu mer surffrihet, vi gör ingen prioritering av trafik eller någon typ av blockering, därför menar vi att det inte står i konflikt med nätneutraliteten. Vi välkomnar samtidigt fler samarbeten med fler aktörer.

Men varför är inte exempelvis Snapchat eller Google+ med från start?
- Vi försöker så klart att vara så relevanta som möjligt för våra kunder. Just nu har vi ett samarbete med tidigare nämnda tjänsteleverantörer – men är öppna för fler samarbeten.

Förhoppningsvis klarade det upp något. Har du fler frågor kring det hela kan du skriva dem i kommentarsfältet så ska vi försöka få dem besvarade inom kort.