Kortlöst

Telia först ut med eSIM

Uppdaterad 12:00. Telia blir första nordiska operatören att stödja icke fysiska SIM-kort.

Publicerad Uppdaterad

SIM-kort är en del av mobilvärlden som kan kännas en aning förlegad. Frågar du Apple, som oftast varit först ut att i stor skala introducera allt mindre SIM-kort, är de mest i vägen när det ska byggas telefoner. Rent krasst och förenklat är ju den viktiga datan på SIM-kortet (för tiden när vi sparade nummer på det är förbi sedan länge) mest ett ID-nummer för ditt abonnemang och nummer som lika gärna skulle kunna lösas på mjukvaruväg. Lösningen för detta kallas eSIM, helt enkelt virtuella SIM-kort med en liten inbyggd krets i enheten, och har funnits ett tag i andra länder. Samsungs 3G-modell av Gear S2 använder sig av det, vilket även Ipad Pro gör (även om den också har stöd för vanliga SIM-kort).

Nu meddelar Telia att de blir första operatören i Norden som inför stöd för tekniken. Just Norden är viktig i sammanhanget, eftersom det i första hand gäller Norge och i juni även Estland.

Vi har frågat Telia (och övriga operatörer) hur det ser ut med planen för Sverige och återkommer när vi har svar.

Svar från Tre och Tele2 angående eSIM
Arba Kokalari, Tres pressavdelning
-Vi följer utvecklingen med stort intresse och jobbar för att lansera e-sim på sikt. Vi får återkomma vid ett senare tillfälle när vi har en tidplan för det.
Vårt fokus under våren har varit att bygga ut vårt nät med 4G+ och lansera Wifi-samtal, vilket vi fortfarande är först med i Sverige att erbjuda.  

Malin Selander, Press & PR Chef Tele2
- Vi på Tele2 jobbar aktivt med utveckling av e-sims-teknik eftersom vi ser att det förenklar för våra kunder. Tele2 har redan implementerat Remote Subscriber Management för M2M-lösningar och testar för närvarande e-sim-teknik även för konsumentprodukter.