Bättre ljudkvalitet

Telia och Tele2 slår på HD Voice i 3g-nätet

[UPPDATERAD KL 20.06] Nu börjar både Telia och Tele2 rulla ut tekniken för bättre ljudkvalitet i sitt gemensamma 3g-nät.

Publicerad Uppdaterad

HD Voice är en del av 3g-standarden som ger betydligt bättre ljudkvalitet i mobilsamtalet än den vanliga röstkodningen. Frekvensupptaget för ljudöverföringen har ökat från 300 - 3400 Hz till 50 - 7000 Hz, vilket ger betydligt bättre upplösning av ljud vid telefonsamtal, särskilt i bullriga miljöer.

Nu börjar både Telia och Tele2 samtidigt rulla ut tekniken. HD Voice är en del av core-nätet, vilket innebär att operatörerna var för sig måste slå på tekniken trots att de delar radionätet för 3G. De två operatörenas teknik är inte heller helt synkroniserade med varandra än.

- Det kommer inte gå att ringa i HD-kvalitet mellan Telia och Tele2 till en början – det behövs till lite tekniskt arbete för att få det att fungera. Men det är självfallet något vi tittar på att lösa, säger Nicholas Rundbom på Telia.

För att få den bättre ljudkvalitén måste du för det första förstås ringa mellan två mobiler med Telia- eller Tele2-abonnemang. Mobilerna, inklusive headseten, måste dessutom klara av HD Voice, vilket de flesta smartphones gör i dag. Telia kommer att börja märka upp vilka mobiler som gör det i sina butiker. Slutligen måste tekniken vara aktiverad i nätet. Telia och Tele2 börjar aktivera tekniken i sina nät nu, och bägge räknar med att vara klar i slutet av mars. I Farsta och Kista i Stockholm och centrala Göteborg, där man testat tekniken, är Telias HD Voice aktivt redan nu. Uppfyller man kriterierna behöver man inte göra något särskilt för att få HD-voice, samtalet kopplas upp med tekniken automatiskt.

För Telias del är aktiveringen av HD Voice är del av företagets utbyggnad av 3G-nätet som pågår fram till 2015, och som ska ge mer än 90 procents yttäckning för 3g.