Delade förstaplatser – Tele2 och Telia bäst på enklare basfunktioner

“Telia och Tre har Sveriges bästa mobilnät”

För den krävande användaren som spelar spel och ser på högupplöst video är Tre och Telia de operatörer i Sverige som ger kunderna den bästa upplevelsen. Det visar analysföretaget Tutelas senaste mätningar.

Publicerad Uppdaterad

Det är inte ett regelrätt täckningstest som Tutela genomför, utan en analys av hur väl näten fungerar där det finns täckning. Tutela själva kallar det för en mätning av gemensamma områden med täckning, vilket alltså innebär att de jämför hur bra operatörerna presterar i de områden där de alla har täckning. Täckning finns dock med som en del i testet och där tar Telia hem en klar förstaplats med Telenor strax bakom, medan Tele2 ligger efter på en tredje plats följda strax efter av Tre på sista platsen.

Prestandatesterna som Tutela genomför där alla operatörer har tillgänglig täckning visar att Telia och Tre delar på segern för extra krävande användningsområden som högupplöst video och spel, medan Tele2 och Telia delar på vinsten när det är mer grundläggande basfunktioner som webbsurfning, sociala medier och annat mindre krävande. En särskild bedömningskategori för strömmande video visar att där presterar Tre bäst med Telia och Telenor på delad andraplats och Tele2 sist.

Tutela motiverar sin mätmetod genom att säga att det är det mest rättvisa sättet att jämföra hur bra operatörerna presterar. Mätningarna genomförs genom att Tutela laddar ner data via cirka 3000 populära appar och därmed ska ge en bild av hur vanliga användare faktiskt upplever nätens kvalitet.

Mätningen som Tutela nu presenterat genomfördes mellan den 1 juli och 31 december 2021 och består av 9,4 miljoner mätningar. När Tutela gjorde motsvarande mätning förra året vann Tre.

Källa