Nätneutralitet

Telia överklagar rätten till fri surf

Telias fria datapott för strömmande musik och sociala medier fick nobben av Post och Telestyrelsen, men nu drar Telia fallet inför domstol.

Publicerad Uppdaterad

Telia har två erbjudanden som gör att datapotten på mobilabonnemanget räcker längre. Lyssna gör att utvalda strömmade ljudtjänster inte räknas mot datapotten, medan Socialt låter dig använda sociala nätverk som Facebook utan att det dras från potten.

Det är det där med utvalda som fått Post och Telestyrelsen att dra öronen åt sig. Det kan nämligen bryta mot principen för nätneutralitet, som innebär att tjänsteföretag inte ska kunna konkurrera genom att se till att kunden som använder deras tjänst får en bättre förbindelse än konkurrentens tjänst. I det här fallet kan man till exempel tänka sig att man väljer mellan musiktjänst A och B och man väljer den ena för att den inte räknas mot Telias datapott medan den andra gör det. Därmed har Telia snedvridit konkurrensen mellan A och B.

Det här är inte något PTS har tänkt ut på egen hand, utan man hänvisar till EU-förordningen om nätneutralitet. Telia anser att det finns brister i PTS utredning och har därför tagit ärendet till förvaltningsdomstolen, vilket sajten Surfa.se var först md att rapportera. Företaget hävdar också att PTS beslut kommer att leda till att telekommarknaden styrs av detaljregleringar från myndigheter. Man kräver också att domstolen häver PTS beslut tills domen har fallit.

Operatören Tre har ett liknande erbjudande för strömmande musik och har även de granskats av PTS. Tre har däremot sagt att de ska kunna möta de krav som PTS ställer, och att man har en dialog mellan Tre och PTS om hur erbjudandet ska kunna utformas för att inte bryta mot nätneutraliteten.

Källa