Annons

Imponerande liten

Test: Bragi The Headphone

När det funkar som bäst är Bragi The Headphone imponerande teknik i liten förpackning. Det är inte alltid det gör det.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
6/10
Supersmå och bekväma
Dåligt talljud

Bragi är ett tyskt företag som drog in storkovan på Kickstarter för sitt minimala smarta headset Dash. The Headphone är ett mindre ambitiöst headset som fokuserar på att vara just headset i ett så litet format som möjligt.

Själva örsnäckorna består av en in-earplugg och en yttre del som nästan helt ryms i örat. De väger bara 6 gram styck och sitter därför förvånansvärt bra trots att de inte är fästa med annat än öronpluggen. Dessutom fångar den runda konstruktionen inte upp särskilt mycket vindbrus när man är utomhus, vare sig som buller vid telefonsamtal eller som störande bakgrundsbrus vid musiklyssning.

Headseten känns inte speciellt lyxiga med sin formgjutna blankplast, men etuit för laddning med sina magneter som gör att headsetet klickar på plats tillför något. Tyvärr innehåller det inget extrabatteri. Öronpluggar i tre storlekar följer med, där inget av dem sitter helt perfekt i mina öron.

Styrning sker med tre knappar på höger örsnäcka. De är ganska hårda och pilliga, men lätta att känna, och om man memorerat knappkombinationerna för att välja låt med mera och tar ett grepp om headsetet när man trycker tycker jag de funkar rätt bra. Jag saknar dock ett vettigt sätt att avgöra kvarvarande batteri.

Musikkvaliten i headsetet skulle jag beskriva som rätt bra. Balansen är jämn, och headseten tappar bara i den lägsta basen (men överdriver inte heller basen). Detaljåtergivningen är också fin. Däremot är ljudet en smula platt, och när jag drar upp volymen gör det mer ont i öronen än att föra mig djupare in i musiken. För musik till vardags duger det absolut, men för 1800 kronor kan man begära bättre.

Här finns en funktion för att släppa in ljud från omgivningen via mikrofonen, som du slår av och på genom att hålla in volymknapparna. Jag kan föreställa mig att om man cyklar och en bil tutar på en kan det vara på plats, men i de flesta situationer jag provar gör antingen musiken att jag ändå inte hör omgivningen, eller med musiken av att jag hör den nästan lika bra oavsett.

Ett problem med att gömma headsetet i örat är mikrofonens placering. Ljudet vid telefonsamtal beskrivs med dem jag pratar med som “inte direkt njutbart”. Volymen är tillräcklig, men ljudet är väldigt burkigt och komprimerat.

Headsetets signalstyrka är ett annat potentiellt problem. Jag provar med tre olika mobiler. Med en telefon har jag inga problem. Med en annan klipper musiken och blir onjutbar när jag har mobilen i byxfickan men i innerfickan på jackan funkar det bra. Med en tredje telefon klipper musiken i princip så fort mobilen inte har fri sikt till bägge öronen. Se till att köpa det här headsetet på öppet köp så att du kan prova att det fungerar tillfredsställande med din mobil.

Batteritiden för headsetet uppges till sex timmar. Det är bra för vikten och formatet, till och med utmärkt, och hade bara fodralet innehållit extrabatteri hade jag varit lyrisk, men nu är det bara ett fodral, och då blir batteritiden en begränsning.

Bragi The Headphone är alltså en knepig produkt. Tekniskt imponerande, men samtidigt lite sämre på det mesta jämfört med större headset i samma prisklass. För att det här ska vara ett bra köp ska du vilja ha dem främst till musik eller videotittande utan att för den skull vara audiofil, vara ute efter miniformat, bara i undantagsfall ringa med dem, och ha provat att de funkar bra med din mobil. Många om, men om du lyckas pricka av alla är det ett utmärkt headset.

Betyg:
6/10

Bragi The Headphone

Vikt: 12 g för headsetet, 63 g med etuit
Batteritid: 6 timmar
Färg: Svart
Pris: 2000 kr
Supersmå och bekväma
Dåligt talljud