Handtryck

Test: Ihealth Wireless Blood Pressure Wrist Monitor

Den mindre blodtrycksmätaren från Ihealth känns inte riktigt helt säker.

Publicerad Uppdaterad

Att kolla blodtrycket hemma och få ihop det hela till en snygg graf har varit ganska lätt under flera år nu med antingen Ihealths mätare eller Withings. Men om du inte trivs med ett stort band runt överarmen kanske en handledsmätare kan vara något att ha? Det är i alla fall tanken med handledsmodellen av Ihealths blodtrycksmätare.


Precis som sin större kusin vaknar apparaten så snart du börjar montera den på armen och precis som med den större modellen är det ett ständigt famlande mellan att mätaren ska anse sig uppkopplad mot telefonen, telefonen ska anse sig ha koppling mot mätaren och att appen ska begripa att det finns en koppling. Det fungerar alltid efter ett par försök, men det känns aldrig som en speciellt smidig lösning att få upp felmeddelanden om kopplingsfel i tid och otid.

Väl kopplad får du gå igenom en instruktion hur enheten ska sitta och även passa in underarmens position med hjälp av en inbyggd rörelsesensor. Så långt är allt bra och känns vettigt utfört. Själva mätningen tar lite längre tid än den stora mätaren, antagligen för att maskineriet är mindre och inte hinner pumpa upp trycket lika fort. 


Det stora problemet som uppstår under samtliga våra testtillfället och oavsett vilken av blodtrycksmätarna vi använder först är att handledsmätaren konsekvent visar ett lägre blodtryck än överarmsmätaren. Den traditionella mätaren visar ungefär samma resultat som den Withings-mätare vi jämför med, men handledsmätaren är alltid någonstans runt tio punkter under de andra mätarna för just blodtrycket. Pulsen plockar den felfritt, men trycket litar vi helt enkelt inte på. Då är det bättre att lägga 200 kronor extra på överarmsmätaren som verkar visa rätt i alla fall.