https://www.mobil.se/nyheter/test-jbl-everest-elite-150-nc
566272
Nyheter
Riktigt bra samtalsljud i alla fall

Test: JBL Everest Elite 150 NC

● BILDSPEL
JBL Everest försöker vara lite av varje, utan att bli riktigt bra på något av det.

Jag gissar att JBL Everest Elite 150 NC är tänkt att vara ett både smidigt och hyfsat billigt headset med inbyggd brusreducering och bra ljud. Tyvärr innebär det att det inte är särskilt bra på någon av dessa punkter.

Om vi börjar med smidigheten har vi en bygel om halsen, som är rätt stor och klumpig, även om man jämför med andra headset med samma formfaktor. Sladdarna från bygeln till öronsnäckorna är rätt styva och står rakt ut när jag har headsetet på mig på ett sätt som gör att det känns direkt pinsamt att ha det på sig på gymet. Men öronsnäckorna, som har både vingar och öronpluggar som är utbytbara i olika storlekar, sitter bra och är bekväma. Knapparna som finns på bygelns bägge sidor är lätta att hitta och använda. Ett magnetlås ska hålla ihop öronsnäckorna när de inte sitter i öronen, men det är inte särskilt starkt och därför glider de ändå lätt isär.

Aktiv brusreducering innebär att man stör ut bakgrundsljud med motbuller, och beroende på modell och tillverkare varierar resultatet från närmast magiskt till så liten effekt att man undrar om det är en ren bluff. JBL Everest Elite 150 NC hamnar närmare det senare. I princip bara lågfrekvent muller filtreras bort, tillräckligt för att man ska märka att brusreducering sker men inte nog för att man ska uppleva att det blir bullerfritt. Om du jobbar i ett maskinrum gör det kanske skillnad, men på trafikbuller och fläktar är effekten liten.

JBL gillar att tala om sitt särskilda “JBL-ljud”, vilket är en marknadsföringsfras som man varken ska låta sig imponeras eller provoceras av. I praktiken upplever jag det som rätt uppskruvad bas och lite svagare mellanregister än vad det borde vara. Ljudkvalitén är njutbar utan att vara fantastisk. Man har inte lagt något krut på överföringstekniken, utan det är bluetooths hårt komprimerade standardprotokoll sbc som gäller, vilket sätter tak för hur bra det kan låta.

Den som vill kan installera en app som innehåller equalizer och möjligheten att justera hur mycket omgivningsljud som ska släppas in av headsetet, men det senare har även en egen knapp på headsetet. I appen ser du också hur mycket batteritid som återstår. Däremot stöds inte standardfunktionerna för att visa batteritid i mobilen som finns i Ios och Android 8.1 eller senare.
Headsetet utmärker sig i alla fall på ljud vid telefonsamtal. Den jag pratar med hör mig som om jag pratade direkt i mobilen, och utan störande bakgrundsljud ens när jag står på en gångbro över en motorväg och en tunnelbana passerar.

JBL Everest Elite 150 NC är inte egentligen dåligt, men jag har svårt att komma på något det är bäst på som skulle motivera att man köper just det. I synnerhet när jag tar med prislappen på 2000 kronor kan jag komma på alternativ i samma formfaktor till lägre pris som faktiskt klarar allt det här headsetet klarar och gör det lite bättre.

 • JBL Everest Elite 150 NC

  Typ: Bluetooth-headset med nackbygel
  Vikt: 53 g
  Batteritid: 14 timmar
  Bästa ljudöverföringsteknik: sbc
  Vattenskyddad? Nej
  Färger: Svart
  Pris: 2000 kr

  Betyg:
  6/10

Bekväma

Bra samtalsljud

Lite fula

Dålig brusreducering