https://www.mobil.se/nyheter/test-sony-smartband-talk
558544
Nyheter
Våldsam hantering

Test: Sony Smartband Talk

Smartband Talk är en uppgradering av Sonys Smartband, men den kräver väldigt våldsam hantering.

Smartband, eller Core som den också kallades, är Sonys enklaste aktivitetsmätare som gjorde sitt jobb helt okej när vi testade den tidigare. Nackdelen där var att du bara kunde se dina resultat i mobilen och att Sonys Lifelog-app enbart pratar med sig själv, vilket gör den extremt begränsad.


Smartband Talk ger oss möjligheten att använda armbandet som högtalartelefon, en funktion som faktiskt fungerar och låter förvånansvärt bra åt båda hållen. Utöver det får vi även en skärm så att vi kan se både vad klockan är och hur många steg vi tagit under dagen. Enheten fungerar även som väckarklocka (både med och utan ljudsignal), notishanterare från telefonen och som fjärrkontroll för några enklare appar. Det senare kan användas för enklare timers, kameraknapp till mobilens kamera eller helt enkelt för att hitta luren om den försvunnit bland soffkuddarna. Det är ungefär samma appar som Sony brukar erbjuda till sina smarta klockor (innan Smartwatch 3 kom in på arenan vill säga) och de fungerar helt okej sett till att de är extremt enkla.


Stegräkningen fungerar tillfredsställande sett till hur pass bra den mäter steg, men det är fortfarande enbart Sonys Lifelog-app som kan ta emot data från enheten, vilket gör den precis lika begränsad som föregångaren i det avseendet.

När det gäller notiser fungerar de med rätt många appar redan från start och det verkar inte vara några kopplingsproblem mot telefonen direkt. Däremot är vibratorn i armbandet extremt ilsken av sig och tycker dessutom om att påminna dig om att du har fått nya notiser såvida du inte svept bort dem. Det gör att du har något som känns som en arg flock getingar på armen konstant, vilket inte är helt bekvämt. Att välja något på pekskärmen kräver enligt instruktionerna ”ett fast tryck på skärmen”, vilket översätts i att du mer eller mindre måste slå på skärmen istället för att trycka på den när du ska välja något.


Skärmen av e-ink verkar dessutom inte vara av samma kvalitet som i exempelvis Pebbles klockor. Du får fördelen med att klockan alltid syns samtidigt som du sparar en hel del batteri jämfört med vanliga skärmar, vilket också syns i enhetens livslängd (även om den inte kommer upp i Pebbles batteritid). Till skillnad från Pebble drabbas den här enheten dock av en hel del inbränningar i skärmen, något som visserligen går bort efter ett tag men som är nog så störande när de väl är där.

Smartband Talk känns helt enkelt som en rätt skojig idé som inte fick tillräckligt mycket kärlek på utvecklingsstadiet för att den ska kännas helt och hållet klockren i någon kategori av kroppsburna enheter.

Relaterade artiklar

 • Sony Smartband Talk

  Namn: Sony Smartband Talk
  Mått: 23,5x9,5mm
  Vikt: 24 g
  Skärm: E-ink, 1,4 tum, 296x128 pixel
  Kompatibilitet: Android 4.4 och uppåt
  Övrigt: IP68-klassad, NFC
  Batteri: 70 mAh, upp till 3 dagars livslängd.
  Pris: 1 590 kr
  Webb: www.sonymobile.com

  Betyg:
  5/10