Plastglas?

Test visar: "Glaset" på Samsung Galaxy Z Flip är lika ömtåligt som plast

När Samsung lanserade Galaxy Z Flip menade de att skärmen var gjord av glas. Men tester visar att skärmen repas lika lätt som en skärm av plast, så frågan är om det faktiskt är glas?

Publicerad Uppdaterad

Vid lanseringen menade Samsung att skärmen på Galaxy Z Flip var gjord av glas. Det medför dels att de måste använt någon form av teknisk magi för att få glaset att böja sig på det sätt som skärmen gör, men även att skärmen borde vara hållbarare än skärmen på Galaxy Fold som var känslig för repor. 

Youtubern Zack Nelson har för vana att testa bland annat telefoner på lite olika sätt och ett av dem är att undersöka vad de tål. När han gav sig på Galaxy Z Flip var hans omdöme att skärmen inte på något sätt betedde sig som man kan förvänta sig av en glasskärm utan att den repades precis som en skärm av plast skulle göra. Telefonens baksida och skydd för kamerorna däremot, de var repmotståndiga och betedde sig som förväntat. Det här innebär att de som skaffar sig en Z Flip får vara lika försiktiga med den skärmen som de skulle få vara med vilken annan plastskärm som helst. Oavsett vad Samsung själva sagt. Det ska dock tilläggas att när telefonen startas upp (se videon nedan) så informeras användaren om att skärmen är ömtålig, så det hela handlar nog mest om att skärmen är gjord av något som innehåller en viss mängd glas, eller på något sätt kan kallas glas, och därför kallas det även om det inte alls har samma egenskaper. 

Enligt Samsung innebär det material man använder för skärmen i Galaxy Z Flip att man kunnat göra skärmen och därmed hela telefonen tunnare och även att kanterna runt skärmen kan vara tunnare. Fortfarande känner och ser man dock lite vågor i skärmen precis i vecket när telefonen är fullt uppfälld. Du kan se en liten kort film med öppnande av Galaxy Z Flip på vår Instagram. Av Samsung har vi fått veta att skärmen i Galaxy Z Flip består till viss del av glas och att Samsung sedan lagt på en plastfilm över. Beviset för att skärmen innehåller glas sägs vara att den splittras om man har sönder den och det faktum att man bytt till den nya skärmtypen jämfört med den som är i Galaxy Fold är även att vågorna i skärmvecket ska bli mindre påtagliga.