https://www.mobil.se/nyheter/forsta-intryck/sa-kanns-galaxy-z-flip-mobil-direkt-fran-lanseringen
568256
Första intryck
Första intrycket

Så känns Galaxy Z Flip – Mobil direkt från lanseringen

● BILDSPEL
Tanken med Galaxy Z Flip är framför allt att du ska få en telefon där skärmen är skyddad och en telefon där du kan få ett smidigare format.

Den som hade hoppats på ett plånboksvänligt pris blir kanske lite avskräckt av det svenska priset som börjar på 16 300 kronor, men man ska ändå ge Samsung att de tycks ha ansträngt sig för att utnyttja det här i vissa delar nya formatet.

Galaxy Z Flip är alltså inte bara en telefon som blir mindre i det hopfällda formatet, den har även en del funktioner som tillför värde. Det tydligaste exemplet är möjligheten att använda telefonen i halvuppfällt läge. Det är inget revolutionerande men gör att du kan lägga telefonen på en plan yta, med den övre delen av skärmen uppfälld, så att du kan ta en selfie eller skapa en timelapse-film. Det här är alltså tillfällen då du med en normal telefon skulle behöva låta telefonen luta mot en vägg eller liknande. Är det ensamt värt 16 000 kronor? Nej så klart inte men det är ändå en trevlig extragrej.

När jag placerar telefonen på en plan yta fungerar skärmen som två separata fyratumsskärmar, vilket gör att jag kan se inehåll på den övre halvan och styra och skriva på den undre delen av skärmen, som en typ av pekplatta. Som en liten laptop. 

På utsidan har du en mycket liten skärm som visar dig datum, tid och batteri. Skärmen är väldigt liten, 1,1 tum och futtiga 300 x 112 pixel, men även appnotiser finns här. När det kommer upp en ny appnotis syns den här och den yttre skärmen är en pekskärm, så du kan svepa mellan klocka och till exempel notiser. Faktum är att den även kan fungera som selfiesökare, så att du ser vad som komer med i bild när du tar bild med telefonen stängd. Ja, du kan alltså använda de yttre kamerorna som selfiakamera om du vill det, men det finns även en inre selfiekamera i ett skärmhål.

En vikbar telefon är intressant i sig, men jämfört med till exempel Galaxy Fold är Samsung Galxy Z Flex en vikbar telefon som faktiskt har en skärm i glas och den har ett mer långsmalt format, 21.9:9. Galaxy Fold har istället en skärm gjord av plast.

När jag håller telefonen i handen lägger jag främst märke till att den är lätt. Det rimmar ju väl med att den ihopfälld även tar liten plats. Inga problem att få plats med en ven i en tajt jeansficka. 

Ser man till specifikationerna så känns det som om du när det gäller till exempel kameror får ta ett steg tillbaka. Väljer du idag en vikbar telefon som denna så får du inte samma kamerakvalitet som du får i till exempel S20 som också just lanserats. Det visar sig tydligt genom att kamerona i Galaxy Z Flip har dubbla kameror med vidvinkel, men saknar optisk zoom. På pappret är den alltså möjligen i klass med med S10-mobilerna som kom för ett år sedan. Men utan optisk zoom, alltså. Anledningen är helt enkelt att tekniken inte får plats i det här formatet.

Det märks när jag en kortare stund testat Galaxy Z Flip att det är generationen efter Fold. Glipan när man fällt ihop telefonen är försumbar medan den var klart påtaglig med Galaxy Fold. Vid en första titt är gånggärnet snarlikt, men det handlar alltså om en uppdaterad version, vilket gäller även telefonen som helhet.