https://www.mobil.se/forsta-intrycket-samsung-galaxy-s20
568244
Första intryck
Nya flaggskeppen

Första intrycket: Så bra är Samsung Galaxy S20, S20 Plus och S20 Ultra

Mobil har fått titta på S20-familjen i förväg och kan redan nu redogöra för våra första intryck av alla tre telefoner.

Börjar vi med att kolla in S20-familjen som helhet så erbjuds det mesta som vi förväntar oss av ett flaggskepp idag och lite av det vi hoppats på utöver det. 5G är till exempel standard, med undantag bara för att den billigaste modellen av S20 även går att få i en billigare 4G-version. Standard är även skärmar med högre uppdateringsfrekvens, 120 bilder per sekund istället för normala 60. Det ska tillsammans med touchfrekvensen som är 240 hertz göra animationer i gränssnittet ännu mjukare och responsen ännu mer direkt. 

Kolla in telefonerna själv och våra första intryck i filmen här:

Extrem zoom

Sett till hårdvara är i alla fall på pappret zoomen med 100 gångers förstoring en självklar höjdpunkt i S20 Ultra och den fungerar bra. I kamerappen kan du zooma enkelt i steg från vidvinkel till en gångers förstoring till 2, 4, 10, 30 och 100 gångers förstoring. Kameraappen visar inzoomningen mjukt och när inzoomningen blir mer extrem får vi även en utzoomad ruta för att se omgivningen kring det inzoomade området vilket gör det enklare att hitta rätt.

Just när man zoomar från 1x till 100x är animationen mjuk och jag får nästan en känsla av svindel. Man är helt enkelt imponerad av tekniken, men efter nyhetens behag kan man så klart fråga sig hur ofta du har behov av att zooma så mycket. 

Precis som i andra kameramobiler med extrem zoom är det extrema zoomläget knappast användbart eftersom bildkvaliteten där är undermålig. Det är snarare i zoomlägen upp till kanske 20x eller 30x du kan ha användning av bilderna. Allt över det känns mer som skryt utan riktig mening. S20 och S20 plus har samma utförande, men med en maximal inzoomning på 30 gångers förstoring. Bäst blir resultatet om du använder stativ, men även på fri hand är det ganska bra skakreducering även inzoomat.

Kameramodulen sticker ut

Tekniken tar hur som helst utrymme i anspråk och det gör att S20 Ultra med sina 100 gångers förstoring har en påtaglig kameramodul på baksidan som sticker ut märkbart från telefonen, betydligt mer än på systermodellerna. Zoomen i S20 Ultra är av periskoptyp, vilket innebär att man snedställt linserna och istället använder en spegel så att zoomen ligger plant inuti telefonen.

Samsung Galaxy S20 Ultra som alltså har 100x zoom åstadkommer sin extrema inzoomning genom en kombination av optisk zoom, digital zoom och ai. I praktiken är den optiska zoomen bara 4x, enligt uppgifter jag får från Samsungs produktspecialister, och resten sköts alltså digitalt. Samsung är mycket fåordiga exakt om specifikationerna för zoomen när jag frågar ytterligare och uppger ingen detaljerade specifikationer. Vi får i alla fall veta att efter 10x zoom är det i praktiken en digitalzoom assisterad av AI upp till 100 gångers förstoring.

Det är zoom som är huvudnumret och när jag snabbt smyger undan till ett mörkt hörn på lanseringseventet för att testa hur kameran presterar i mörker är förbättringarna jämfört med tidigare modeller inte lika tydliga.  

Proffsläge för video och 8K

Rörlig bild kan du spela in i 8K (med alla telefoner i S20-serien), detta i en tid då många nog inte ens har tillgång till en 8K-skärm att spela upp innehållet på. Men så är det väl å andra sidan ofta. Finns inte innehållet i 8K köper ingen 8K-skärmar och finns inga 8K-skärmar blir det inte fart på innehållsutbudet, så någonstans måste man börja. Det du filmat kan du strömma till en Samsung 8K-teve eller ladda upp det i 8K direkt till Youtube. En fördel med 8K är i alla fall att telefonen låter dig plocka ut stillbilder på 33 megapixel från valfri del av filmen, men nackdelen är så klart att 8K tar mycket utrymme och fyller telefonens lagringsminne om du använder det allt för flitigt. I kameraappen finns nu för övrigt ett proffsläge för video och inte bara för stillbilder, vilket gör att du om du vill kan ha större manuell kontroll även över vad du filmar. 

Fånga ögonblicket på festen

Förutom alla nyheter hårdvarumässigt i kamerorna finns även en ny funktion som ska ta till vara ögonblick med mycket rörelse i lite bättre. Den fungerar bäst när du har ett motiv med flera personer som är aktiva. En fest med dans, barn som leker eller något annat fartfyllt. Du spelar in en sekvens på uppåt tio sekunder och sedan skapar telefonen ett paket av innehåll. Från två filmer upp till fyra videoklipp och tio stillbilder. Telefonens intelligens, i den mån den finns där för det är inte tydligt vid alla försök, väljer ut de bästa bilderna och det kan bli en blandning av svartvita bilder, filmklipp, närbilder och korta animationer. Alla kamerans linser används och bidrar till skapelsepaketet som ska passa att till exempel dela på sociala medier. Funktionen är tänkt att användas just för motiv med mycket rörelse i och hittar då rörelser den till exempel kan animera. Vid mer statiska motiv tillför dock funktionen inget, så här krävs action. En synpunkt på funktionen som jag har efter att ha testat är att den istället borde vara aktiv varje gång man tar en stillbild eller filmar. Som möjligheten med levande bilder, för just när det handlar om bilder med mycket rörelse i så vore det smidigt att slippa byta kameraläge innan man fångar ögonblicket.

Google Duo integrerat

En annan mjukvarufunktion i S20 handlar om videosamtal, för i telefonen har Samsung, tillsammans med Google integrerat videosamtalen via Googles tjänst Duo direkt i telefonappen. Det gör att du har vanliga samtal, meddelanden och videosamtal samlade tydligare på en och samma plats. Samsung fortsätter även sitt samarbete med MIcrosoft vilket märks i appar för Office, samt bildsynkning direkt till Microsoft Onedrive och möjligheten att enklare dela innehåll mellan telefon och dator. 

Snabbare skärmar

Skärmen i Samsung Galaxy är för första gången utrustad med en förbättrad uppdateringsfrekvens, närmare bestämt dubbelt så snabb som tidigare. Det betyder att skärmen uppdateras 120 gånger per sekund istället för 60 gånger. Funktionen har Samsung till stor del hämtat från uttalade gamingmobiler. Just för spel är uppdateringsfrekvensen särskilt viktigt för en laggfri spelupplevelse och S20 har dessutom 240 hertz touch vilket gör att även dina tryck och svep ska läsas av mer exakt. Samsung hade enligt min mening marknadens bästa skärmar redan innan men det här tar dem ytterligare ett snäpp högre. Det är ingen revolution men bidrar till en ännu lite bättre upplevelse.

Ökad uppdateringsfrekvens innebär dock högre batteriförbrukning, exakt hur mycket kan Samsung när vi frågar inte berätta. Från start är skärmens uppdateringsfrekvens därför ställd till 60 hertz och du måste själv gå in i inställningarna för att aktivera det snabbare läget, ungefär som Samsung tidigare ställt skärmupplösningen till lägre än vad telefonen klarar av, även det för att spara batteri.

5G standard

I hela Samsung Galaxy S20-familjen är 5G standard. Faktum är att alla utom den billigaste mobilen S20 bara finns i 5G-version. S20 finns i både en 4G- och i en 1000 kronor dyrare 5G-variant. Inledningsvis gör det inte så stor skillnad att ha 5G eftersom vi i Sverige ännu inte har några 5G-nät lanserade, men det är så klart ändå ett sätt att framtidssäkra sitt mobilinköp. 

Jämfört med andra mobiler

Du undrar om du ska uppgradera från en tidigare mobil? När jag lägger Samsung S10 Plus bredvid den nya S20-familjen är skillnaderna inte direkt uppenbara och idag är det nästan underförstått att Samsung inte riktar sig till förra årets telefonköpare med en ny version. En mobiltelefon håller sig modern längre tid än så och motiverar därför ingen uppgradering till nyare modell. Jämfört med S10 är skärmkanterna ungefär lika tjocka, eller tunna om man så vill och många av övriga egenskaper snarlika. 

Påtaglig nytta?

De mest omtalade nyheterna i S20-familjen kan man även hävda handlar mer om siffror på pappret än något som påverkar upplevelsen och användandet i grunden. Bara du kan avgöra hur ofta du personligen har verklig nytta av 100 gångers zoom eller de 30 gångers zoom som S20 och S20 Plus erbjuder. Kvaliteten på bilderna när du zoomar maximalt med S20 Ultra är inte bra och det är dessutom lite svårt att sikta på det avståndet från motivet. I praktiken känns bilder med 20-30 gångers förstoring som en mer realistisk inzoomningsnivå även med den telefonen. Då är bildkvaliteten och då framförallt detaljrikedomen bättre.

Den som är intresserad av att förhandsboka kan göra det redan nu men telefonerna levereras först den 13:e mars. S20 kostar från 9990 kronor, eller från 10 990 i 5G-versionen. Övriga telefoner har 5G allihopa med S20 Plus för 11 990 och uppåt om du vill ha mer lagringsutrymme och S20 Ultra kostar från 14 990 kronor.