https://www.mobil.se/nyheter/det-ar-skillnaderna-mellan-s20-s20-plus-och-s20-ultra
568245
Nyheter
Välj rätt för dig

Det är skillnaderna mellan S20, S20 Plus och S20 Ultra

Lägre pris ställs mot fler kameror, mer zoom, minne, lagring, 5G och större skärm.

Till skillnad från förra årets S10-familj har de tre telefonerna i S20-familjen fler likheter. Det handlar i alla tre fall om riktiga flaggskepp med Samsungs senaste systemchipp Exynos 990, riktigt bra skärmar, alla med stöd för HDR Plus, snabbare bilduppdateringsfrekvens på 120 gånger per sekund och kameror med så väl vidvinkel som väl tilltagen optisk zoom.

Utseendemässigt är de tre telefonerna snarlika med skärmar i 20:9-format och böjda kanter. Skillnaden vid en första anblick är främst i storlek samt att S20 Ultra har en större och mer utstickande kamerasamling på baksidan. Efter att ha bekantat mig med alla tre kan jag konstatera att den dyraste definitivt inte behöver vara det bästa valet för alla. 

S20 och jobbar oss uppåt i pris

De tre telefonerna kostar i sina grundutföranden från 10 000 kronor upp till 15 000 så givetvis finns det skillnader också. Om vi börjar från botten och arbetar oss mot toppen så är Samsung Galaxy S20 den billigaste av de tre. I Sverige släpps den i både ett utförande med 5G och i ett där 4G är den snabbaste tekniken för mobiluppkoppling. Prisskillnaden är en tusenlapp, så vill du vara säker på att kunna surfa i 5G när de svenska näten öppnar väljer du den dyrare av de två.

Ser vi till kamerorna så har S20 tre kameror på baksidan, vilka ger dig både ultravidvinkel och optisk zoom. Batteriet är på 4000 mAh, en ordentlig ökning jämfört med S10, och du har 128 GB intern lagring med möjlighet att utöka med minneskort.

S20 Plus med djupkamera, större skärm och mer batteri

Tar vi steget upp till S20 Plus så är den väldigt snarlik, men ger dig utöver kamerorna i S20 även en djupkamera som därmed ska förbättra till exempel porträttläget med oskarp bakgrund. Zoommöjligheterna är desamma som i S20 med det Samsung kallar Space Zoom, ett läge som kombinerar optisk zoom, digital zoom och AI-förbättring upp till 30 gångers förstoring. Arbetsminnet är detsamma som i S20, men här i S20 Plus får vi ett större batteri på 4500 mAh och dessutom valmöjlighet mellan 128 eller 512 GB lagring. 

S20 Ultra med 100x zoom

I toppmodellen S20 Ultra tar vi ytterligare ett steg upp på flera plan. Skärmen är större, 6,9 tum närmare bestämt och det är även batteriet. Det är på 5000 mAh. Precis som S20 Plus har S20 Ultra fyra kameror, men specifikationerna skiljer sig en hel del åt. Här finns som i de övriga två telefonerna en ultra wide på 12 megapixel, men sedan hittar vi en vidvinkelkamera på 108 megapixel (istället för 12 som på de andra) och en telefotolins på 48 megapixel (istället för 64 megapixel på de andra). Det här resulterar i att S20 Ultra har space zoom som kan åstadkomma hela 100 gångers förstoring.

Så vilken ska jag välja?

På många områden är de tre telefonerna i S20-serien jämlikar, så det är inte en självklarhet att du till exempel ska välja den dyraste. Mycket av de gemensamma funktionerna som 5G, snabbare skärmar och mjukvarufunktioner är vad som gör dem till flaggskepp och skillnaderna handlar ofta om egenskaper lite på marginalen som inte behöver vara avgörande utan mer handlar om vad du föredrar.