https://www.mobil.se/nyheter/samsung-galaxy-z-flip-den-nya-vikbara-samsung-mobilen
568254
Nyheter
Hopvikbar till fickformat

Samsung Galaxy Z Flip - den nya vikbara Samsung-mobilen

● BILDSPEL
Som väntat fick vi förutom den nya S20-serien se Samsungs andra vikbara mobil i kväll.

Samsungs första vikbara mobil var en udda formad surfplatta som veks ihop till en udda formad mobil. Motorolas svar Razr, ett återupplivande av den gamla idén med en vikbar mobil i fickformat, kändes mer naturlig, och det är det formatet Samsung utforskar nu.

Utfälld är Amoledskärmen på Galaxy Z Flip 6,7 tum, i det extremt långsmala formatet 21.9:9. Hopfälld finns en liten 1,1-tumsskärm som ger statusinformation som tid, notifieringar, inkommande samtal, och till och med sökare för selfies. Man kan därför undra varför Samsung ändå valde att även ge den stora skärmen ett kamerahål för selfies i ytfällt läge. Vanans makt, kanske.

Den vikbara skärmen har, äntligen, ett ytskikt av ultratunt glas, som förhoppningsvis ska göra skärmen betydligt mindre repkänslig och slätare. Skärmen har mycket tunna ramar runt sig. Hopfälld är enheten symmetriskt fyrkantig med en speglande yta i lila eller svart (guldvarianten kommer inte till Sverige).

Gångjärnet har en ny utformning med ett borstskikt som ska hålla damm borta, och tåla minst 200 000 vikningar. Du kan vika skärmen delvis, och i det läget delas skärmen upp i två, med bildområde i överdelen och interaktionsyta i underdelen. Samsungs användargränssnitt har redan det tänket, och har anpassats ytterligare till Z Flip. Samsung famhåller också att du kan använda telefonen delvis uppvikt för att ställa telefonen på en fast yta för att ta timelapsebilder eller mörkerfoton.

Kamerorna är två till antalet på 12 megapixel vardera, där den ena tar vidvinkelbilder. Batteriet är uppdelat i halvorna och är på totalt 3300 mAh. Telefonen har monohögtalare.

Samsung Galaxy Z Flip börjar säljas i Sverige den 21 februari, och kostar 16 300 kronor.