https://www.mobil.se/nyheter/testat-nu-finns-portr-ttl-get-i-iphone-7-plus
562230
Nyheter
Ios 10.1

Testat: Nu finns porträttläget i Iphone 7 Plus

Ios 10.1 finns nu för nedladdning. Vi har testat porträttläget i Iphone 7 Plus.

Redan när Iphone 7 och 7 Plus lanserades så pratade Apple om ett nytt porträttläge som skulle komma senare under hösten i form av en mjukvaruuppgradering till Ios. Porträttläget dyker upp som en ny funktion i kameraappen och där står det at det i nuläget är en betaversion. Den är alltså under utveckling.

Använder dubbelkameran
Iphone 7 Plus använder dubbelkameran för att beräkna avståndet till motivet och göra bakgrunden oskarp. Vi har sett den här typen av fiktiv oskärpa tidigare i till exempel Huawei P9 som även den har dubbelkamera. Snarlika porträttlägen finns dock även i mobiler med bara en kamera.

Vi har så klart testat porträttläget i Iphone 7 Plus och det finns tillgängligt i kameraappen i Iphone 7 där du även hittar panorama och kvadratisk bild. Bäst resultat får du om motivet är på cirka en och en halv meters avstånd. Kameraappen vägleder dig till rätt avstånd, som om du är för nära säger den att du ska öka avståndet och är du för långt bort säger den att du ska gå närmare. Maxgränsen till motivet är 2,5 meter. Precis som med HDR-bilder kan du välja att kameran ska spara både bilden med djupeffekt och den obearbetade bilden.

Så blir resultatet
Vi ska påpeka än en gång vad vi nämnde tidigare, att det är en betaversion av poträttläget, men resultatet är ändå något nedslående. Det kan man poängtera gäller även Apples konkurrenter med liknande funktioner. Tanken med porträttläget är att det ska efterlikna den effekt du kan få i bättre systemkameror. Det kallas porträttläge, men motivet behöver inte vara en person, utan det fungerar med vilket objekt som helst. Att Apple inte når ända fram märks framförallt i kanten mellan skärpa och oskärpa.

Här med djupeffekten aktiverad märks att kameran missar hörlurarna och glasögonen, vilket förstör bilden.

Det här är den obearbetade bilden från porträttläget i Iphone 7 Plus.

Tanken är ju att motivet ska vara helt skarpt och bakgrunden oskarp. Det här funkar relativt bra på objekt med tydliga kanter, men i just porträtt så missar kameran ofta glasögon och andra detaljer som sticker ut. Apple liksom konkurrenterna med liknande funktioner har fortfarande en bit att gå innan det blir riktigt användbart.

Relaterade artiklar