Katastrofresultat

Testat: Så tålig är Iphone X

Klicka på bilden för att se animeringen när telefonen åker runt i tummeltunnan.
Klicka på bilden för att se animeringen när telefonen ramlar i marken och slår i sidan.

Ett försäkringsbolag har testat hur bra Iphone X klarar bland annat fall och vatten och resultatet visar att Iphone X är den ömtåligaste Iphone-modell som någonsin testats.

Publicerad Uppdaterad

I fredags fick de första kunder som beställt Iphone X sina telefoner och nu har produktförsäkringsbolaget Squaretrade gjort sina första tester av telefonen. Iphone X har till skillnad från de senaste årens Iphone-modeller glas på både fram- och baksida. Genom att släppa Iphone X på fram- baksida, på sidan och genom att tumla den har Squaretrade testat hur tålig telefonen är. Apple har sedan tidigare hävdat att glaset i Iphone X är det tåligaste någonsin i en smartphone, men det märker man inte mycket av i Squaretrades test. 

Klicka på bilden för att se animeringen när telefonen ramlar i marken och slår i sidan.

Ett fall då telefonen landat på sidan är det som i testerna orsakat störst skada. Utsidan av telefonen fick då enbart kosmetiska skador, men skärmen sluade helt at fungera. När telefonen föll med framsidan mot marken splittrades skärmen vid första fallet och Face ID, funktionen för ansiktsigenkänning slutade även den att fungera. Vid fall med baksidan mot marken splittrades hela bakpanelen vilket gjorde mobilen svår att hålla.

Fler fall

Squaretrade testade även att låta Iphone X utsättas för mindre stötar genom att låta den tumla runt i en tummeltunna och även där klarade sig Iphone X dåligt. Sprickor som uppstod i skärmen gjorde då att hemkommandot som ersätter hemknappen när du vill byta app slutade att fungera. När försäkringsbolaget testade att simulera att telefonen ramlar från taket på en bil som börjar köra slutade efter fallet både Face ID och hemkommandot att fungera och dessutom fick både skärmen och bakpanelen sprickor.

Klicka på bilden för att se animeringen när telefonen åker runt i tummeltunnan.

Katastrofalt resultat

Squaretrade erbjuder försäkringar för den här typen av olyckor, men inte på den svenska marknaden. När de sammanfattar sina tester klarar Iphone X vattentestet ungefär som Iphone 8 gjorde, men resterande tester visar på ett katastrofalt resultat och Iphone X är den ömtåligaste Iphone-modellen som bolaget testat. Särskilt bekymrade i sammanhanget är de höga priser för reparationer som Mobil tidigare rapporterat om. Ett skärmbyte på Iphone X kostar enligt Apples prislista 3063 kronor medan övriga reparationer kostar 5909 kronor. Teknikerna på Squaretrade förklarar det här med att Iphone X har en tunnare och dyrare skärm av Oled-typ som är dyrare att byta ut, den har ett mindre moderkort, fler kablar och ett delat batteri som är svårare att ta ut. 

Nedan ser du en film Squaretrade själva gjort för att visa hur testerna gått till.