Försiktig uppgradering

Testrapport: Ipad 2

Lite lättare, lite tunnare, lite snabbare och lite smartare. Apples Ipad 2 kan sägas vara en ganska försiktig uppgradering av förra årets succéplatta.

Publicerad Uppdaterad

Jämfört med den första versionen av Ipad har designern Jonathan Ive med kollegor lyckats skala av 4,6 millimeter på plattans tjocklek och runt 100 gram av vikten beroende på om vi pratar om 3G eller Wifi-varianten. Men plattan känns ungefär likadant i handen som den gamla paddan.

Metallskalet i all ära, men på en surfplatta är det skärmen som syns och används mest. Här är det samma specifikationer som för den första paddan. Det betyder en 9,7- tum stor skärm med upplösningen 1024 x 768 pixlar.

Enligt företaget Ifixit som plockat isär en Ipad 2 har skärmen gått från 3,2 millimeter på Ipad till 2,4 millimeter på Ipad 2. Skärmglasets tjocklek har krymts från 0,85 millimeter till 0,62. Enligt Ifixit riskerar det tunnare glaset att gå sönder lättare. Hur det är med den saken återstår att se.

Enligt Apple ska också grafikprestandan ha ökat niofalt. Några enorma prestandaförbättringar märks dock inte när jag testar. Det beror säkert delvis  på att i princip alla appar hittills är skrivna med gamla Ipad i tankarna.

En kamera för videosamtal är en av funktion jag faktiskt saknat i orginalpaddan. Ipad 2 har två kameror. Ingen av dem gör en fotograf glad. Kvaliteten på stillbilderna är grötig också i ganska bra ljus. Kamerorna fungerar dock hjälpligt för videosamtal. Med Ipad 2 följer Facetime som kan sägas vara Apples svar på videosamtalfunktionen i Skype. Face time är dock både begränsat och rätt krångligt att använda.

Imovie går att ladda ner till Ipad 2 från Appstore. Tanken är att enkelt kunna redigera filmer som spelats in med Ipaden videokamera. Precis som på datroverisonen finns olika teman att använda för sina filmklipp, men programmet känns trögjobbat trots ganska få funktioner jämfört med orginalet.

Apple lanserar också en hdmi-adapter som gör det möjligt att koppla Ipad till tv:n. Adaptern fungerar både med Ipad och med Ipad 2. Tillsammans med tvåan  stöder den dock spegling av allt som sker på paddans skärm till en tv eller projektor. Det gör den betydligt mer använbar än orginalet som bara fungerar tillsammans med vissa appar.

Den billigaste Ipad2:an kostar runt 4 400 kronor. Det gör den till den mest prisvärda på marknaden idag och ett svårslaget köp för den som letar efter surfplatta. Mer tveksamt är om lyxvarianten vi testat är värd sina drygt 7 000 kronor.

Ett fullständigt test av Ipad 2 kommer i april-numret av Mobil och inom kort här på mobil.se.

Apple Ipad 2

Vikt: 613 gram (varianten med 3G), 601 gram (varianten med bara Wlan)

Mått: 241,2 mm x 185,7 mm x 8,8 mm

Operativsystem: IOS 4.3

Minne: 64 gigabyte. Finns även versioner med  16 gigabyte och 32 gigabyte

Skärm: 9,7-tums kapacitiv pekskärm med 1024 x 768 punkters upplösning  

Kameror:

Kamera baksida: Videoinspelning i HD-kvalitet  720p med upp till 30 bilder per sekund och ljud, Bilder i storleken 960 x 720 pixlar

Kamera framsida: Videoinspelning i  VGA, upp till 30 bilder per sekund med ljud, stillbilder med 640 x 480 pixlar

Båda saknar fotolampa

GPS: Ja, i 3G-varianten. ´

Pris: 7 195 kronor för den testade varianten med 64 gigabyte minne och 3G + Wifi